La Seguretat Social preveu incorporar 6.250 treballadores de la llar de les comarques gironines que fins ara no estaven donades d'alta i no tenien la seva situació laboral regularitzada. Un canvi normatiu obliga els empleadors a donar d'alta els seus treballadors encara que només treballin per ells una hora, quan abans només cotitzaven a partir de les 16,6 hores. Actualment hi ha 4.750 treballadores de la llar registrades a la demarcació i tant la Tresoreria com el sindicat UGT creuen que aquesta mesura permetrà fer aflorar treball submergit i arribar a les 11.000 treballadores registrades. Nou de cada deu empleats són dones i d'aquestes el 63% són estrangeres. Tindran fins al 30 de juny per regularitzar la situació laboral.

El decret llei aprovat pel Consell de Ministres el novembre estableix que les treballadores de la llar s'integraran a la Seguretat Social perquè els seus drets laborals s'equiparin als de la resta d'empleats donats d'alta i també per fer aflorar una part de l'economia submergida.

La secretària general de la UGT a les comaques gironines, Dolors Bassa, va assegurar que d'aquesta manera els treballadors de la llar cotitzaran, podran demanar baixes laborals, tenir atur o optar a una pensió de jubilació més elevada.

Un dels canvis principals és que ja no existirà distinció entre treballadors a temps complet o els que treballen només per hores perquè tots els empleats domèstics hauran d'estar afiliats. Abans, només ho estaven els que prestaven serveis més de 16,6 hores. Fins ara, el treballador es pagava la seva quota de la Seguretat Social.

A partir de l'1 de gener, el titular de la llar familiar és qui haurà de donar d'alta el treballador. El director de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Jordi Mont, va explicar que això serveix tant per a la família que té una empleada cada dia com per a la que en té una per hores.

Així, va detallar Mont, si una empleada de la llar treballa a tres cases diferents, els tres empleadors l'hauran de donar d'alta per les hores treballades a cada casa.

El termini és fins al 30 de juny. En el cas que els treballadors discontinus -els que van per hores i en més d'una llar- no modifiquin la relació laboral els donaran de baixa. La situació és diferent per als que treballen en una sola llar, a partir del 30 de juny els donaran d'alta i els incorporaran al rang més elevat de cotització.

La majoria dels treballadors de la llar, el 90%, són dones. D'aquestes, el 63% són d'origen estranger. Per això, la UGT creu que aquesta regulació de les relacions laborals permetrà que puguin justificar més fàcilment que tenen una feina i un contracte laboral.

La majoria de les empleades domèstiques són procedents d'Hondures, 930, seguides per les d'origen bolivià, 391, i les marroquines, amb 265. En total, a les comarques gironines hi ha actualment 4.750 treballadors domèstics registrats. D'aquests, uns 2.700 treballen en una sola llar i uns 2.000 són treballadors discontinus.

De moment, no s'integraran en el règim general de la Seguretat Social, sinó que han creat un règim especial. L'equiparació serà progressiva i la previsió és que el 2019 ja estiguin incorporats del tot. El seu sou mínim interprofessional no serà de moment el general, sinó el que hi ha estipulat per a treballadors eventuals i temporers, per tant, un mínim de 30,39 euros per jornada legal d'activitat.