El patronat del Parc Científic de la Universitat de Girona ha assumit de manera solidària la devolució d'un crèdit, d'1,2 milions d'euros, que havia de pagar la Generalitat. D'aquesta manera el patronat, format per la Universitat i el seu consell social, l'Ajuntament, la Diputació, la Cambra de Comerç i la patronal FOEG, evitarà el concurs de creditors.

La rectora, Anna Maria Geli, ha explicat que en l'última reunió de patronat es van plantejar les dificultats de devolució d'un crèdit que havia de tornar la Generalitat i que no ha assumit.

"Hi ha un acord de patronat que permet la devolució del crèdit solidàriament per part de les institucions del patronat si la Generalitat no resol el tema", ha explicat Geli. "Aquest acord és de l'última reunió, per tant, el risc que pugui anar a concurs de creditors o alguna cosa semblant està superat", ha conclòs la rectora, Anna Maria Geli.

Geli considera "molt lamentable" que el Govern no hagi complert amb el seu compromís. El crèdit que va assumir la Generalitat entre 2005 i 2006 per al Parc Científic de Girona és d'uns 19 milions d'euros uns diners que havien de començar a tornar-se el 2009, primer amb una devolució dels interessos, i a partir del 2011 el compromís era pagar 1,2 milions d'euros a l'any fins al 2020-2022.

"La Generalitat no ha pagat res, ha estat un tema llarg perquè fa dos anys que discutim, des del 2009", ha afirmat Geli, i és que des d'aquest moment el conseller Josep Huguet ja assegurava que tornarien el crèdit , una afirmació que "desgraciadament no s'ha complert".

Ara mateix la devolució dels 1,2 milions d'euros d'enguany està ajornada, perquè el Govern espanyol va donar la possibilitat d'ajornar la devolució del 2011, fet que significa que l'assumpte del 2011 no haurà de retornar-se fins al 2017, tot i que el 2012 sí que haurà de retornar-se el que correspongui, segons ha detallat.

La rectora ha comentat que ja han tractat el tema amb l'actual Govern d'Artur Mas, però que la resposta ha estat que el govern anterior no va consignar mai en pressupost aquesta devolució, és a dir, que el 2004, el conseller Solà va aprovar una partida de 124 milions d'euros per tornar a tots els parcs els crèdits que demanaven i aquesta consignació no es va comptabilitzar mai econòmicament.

Geli ha insistit a recordar que el patronat del parc, cada vegada que ha demanat un crèdit, s'ha assegurat de poder tornar-lo; per aquesta raó quan la devolució depenia d'ells tenien la seguretat de retornar-lo. "Però ara ens sentim molt incòmodes amb un compromís que no era nostre i que ens han assegurat que es compliria en totes les universitats que hi ha parc i és molt dur", ha lamentat.

Actualment el parc acull un total de 76 empreses i 1.300 treballadors i, a pesar dels problemes amb aquest crèdit, funciona "molt bé" des de la seva posada en funcionament al setembre del 2007, ja que s'ha convertit en una eina clara de promoció i dinamització econòmica del territori, ha conclòs la rectora.