Treballadors públics dels sectors de l'educació i la salut, administratius de diferents àmbits, agents rurals i de cossos de seguretat, bombers i personal d'empreses públiques eren majoria entre les prop de 2.000 persones que es van manifestar ahir a la tarda pel centre de Girona, per tal de mostrar el seu rebuig a la política de retallades del Govern de la Generalitat.

El que s'havia de limitar a una concentració de protesta davant la seu d'aquesta administració -a dos quarts de 6 de la tarda-, es va convertir en una manifestació improvisada que va tallar el trànsit de l'avinguda Jaume I fins arribar a la plaça de la Independència, va recórrer el carrer Santa Clara, va travessar el pont de Pedra i la plaça Catalunya per acabar altre cop, una hora més tard, davant l'edifici de la Generalitat. Una vegada allà, portaveus dels tres sindicats convocants (CCOO, IAC i UGT) van desautoritzar la política restrictiva del Govern de CiU denunciant que a més d'"injusta" és "inútil", reclamant acabar amb el desprestigi dels treballadors públics diferenciant-los de la resta dels ciutadans i limitar els sous dels "veritables privilegiats de l'administració" a un màxim de 5.000 euros mensual -tal com va manifestar el representant d'UGT Jaume Paül-. Per part de la IAC, Xavier Díez va afirmar que els treballadors públics són víctimes d'"una cacera de bruixes" i va denunciar la privatització dels serveis públics catalans, als quals va dir que no s'estan aplicant retallades sinó "amputacions", incidint en la salut, per concloure que el model del Govern de la Generalitat és "el model Urdangarin i Millet: fer-se rics amb els diners públics". Àngels Torrents, de CCOO, va demanar la unitat dels treballadors públics i va enumerar algunes de les mesures -"més dures del que esperàvem", segons va apuntar- anunciades, com són la voluntat d'eliminar vacants que ara ocupen interins, no convocar oposicions o eliminar drets per fills i complements per baixes per malaltia. Tots ells van arrencar llargues tandes de xiulets i aplaudiments quan van reproduir els sous del president de la Generalitat, el conseller de Salut o el director gerent de l'ICS. La lectura del manifest unitari va anar a càrrec d'un representant dels Bombers, cos que va participar sorollosament en la protesta i que, al principi, va protagonitzar un intent d'entrar a la seu del Govern.

Els manifestants van exigir la dimissió d'Artur Mas i van censurar repetidament la gestió del conseller de Salut, Boi Ruiz, protagonista de pancartes com una de signada per la Xarxa de Salut Mental de Salt en la qual es llegia "Boi, ERE que ERE. Prou retallades"; mentre que un altre treballador sanitari portava un maletí negre, igual que el seu frac, i s'identificava com "El cobrador del copago". Davant la manifestació, els sindicats educatius defensaven l'ensenyament públic i, a la capçalera, una pancarta resumia: "No a les retallades de drets. Sí als serveis públics de qualitat".

A les quatre capitals catalanes, desenes de milers de funcionaris i treballadors públics catalans van traslladar ahir al carrer la seva negativa a la retallada de salaris proposada pel Govern, amb concentracions que van reclamar a la Generalitat concreció en les mesures i més austeritat en els alts càrrecs de l'administració pública. La concentració de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, va reunir 30.000 persones, segons els sindicats convocants, una xifra que la Guàrdia Urbana redueix a 6.500. A Tarragona es van aplegar un miler de treballadors del sector públic i a Lleida més de 1.500. Els sindicats van convocar quatre protestes simultànies, a cadascuna de les capitals de província del país. A Barcelona, el secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, va dir que omplir la plaça de Sant Jaume és atacar la "crítica fàcil i injusta que es fa contra el funcionari". Per al secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, "la Generalitat està complint un tràmit, no està negociant ni escoltant les propostes. Només vol prescindir dels treballadors i rebaixar sous".