Uns 300 comerciants de Banyoles s'han concentrat aquest dimarts al migdia a la plaça Major per mostrar el seu rebuig a l'assassinat de Concepció Reixach, assaltada mentre treballava a la seva sabateria, Calçats Reixach. Els comerciants han tancat portes a les dotze i s'han dirigit a la plaça, on han guardat uns minuts de silenci per la mort de la botiguera. El president de la Unió de Comerciants del Barri Vell, Joan Frigola, ha explicat que hi ha un "neguit" entre els botiguers, la majoria dels quals obria aquest dimarts per primer cop després dels fets, però que confien poder tornar a la normalitat en els pròxims dies. Els marxants també han organitzat una concentració per dimecres al migdia.

Els comerciants de Banyoles han expressat avui al migdia la seva consternació per l'assassinat diumenge passat de Concepció Reixach tancant les portes de les seves botigues a les dotze del migdia i participant en una concentració a la plaça Major, on la major part dels participants eren els botiguers de la ciutat.

Avui era el primer dia que la majoria de comerços obrien després dels fets, ja que el dilluns és de descans setmanal. Alguns botiguers estan prenent més precaucions que les habituals, tot i que Frigola ha augurat que quan hagin passat uns dies es tornaran a seguir "les mateixes dinàmiques" que abans. Ha explicat que ha percebut "neguit" entre els botiguers, però no creu que sigui prou fort com per prendre "mesures excepcionals". En aquest sentit el president de la Unió de Comerciants del Barri Vell creu que no s'ha d'entrar en una "psicosi" ja que es tracta d'un fet "puntual". Precisament, l'índex de robatoris havia disminuït últimament, segons ha recordat Frigola.

Un dels comerciants de Banyoles, Miquel Duran, propietari de la botiga Podium, explicava aquest migdia que estan vivint "sensacions negatives" d'"indignació", "tristesa" i "incredulitat". Ha explicat que la policia ja fa un seguiment especial quan comença la campanya de Nadal, però reconeix que un succés com aquest era "inimaginable".

Policies de paisà a les botigues

El president de la Unió de Comerciants del Barri Vell ha recordat que estan comunicats amb l'Ajuntament, la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra, i que els avisen sempre que cal estar més alerta per algun tipus d'alarma. Frigola, però, ha reflexionat que és impossible evitar el cent per cent dels delictes, ja que la ciutat és gran i caldria vigilància a cada porta. També ha recordat que per la campanya de Nadal la policia sempre patrulla pels carrers a l'hora del tancament de les botigues.

En aquest sentit, i arran dels fets de diumenge, policies de paisà han fet rondes per algunes botigues de Banyoles per comprovar quins sistemes de seguretat tenien i fer-los les recomanacions pertinents.

Concentració dels marxants

Coincidint que els dimecres es fa el mercat setmanal a Banyoles, els marxants també han convocat per a demà accions en senyal de dol a la ciutat. Faran una marxa que sortirà a tres quarts de dotze de la plaça de la Rodes per concentrar-se a les dotze del migdia davant la botiga de Calçats Reixach, on faran un minut de silenci.

D'altra banda, avui a la una del migdia ha acabat el dia de dol decretat per l'Ajuntament, que ha fet suspendre les activitats previstes pel consistori durant aquestes 24 hores.

Continuen les investigacions

Diumenge, cap a un quart de nou del vespre una clienta va entrar a Calçats Reixach i va alertar la Policia Local després de descobrir el cadàver de la víctima. Quan els agents van arribar a Calçats Reixach, van trobar el cadàver al capdavall d'unes escales que donen al magatzem, situat al soterrani de l'establiment. La dona tenia un tall al coll i diverses ferides d'arma blanca. L'establiment estava tot regirat i no hi havia diners a l'interior de la caixa enregistradora, per la qual cosa pren força la hipòtesi de l'atracament.

De moment no hi ha detencions per aquest cas i els Mossos d'Esquadra continuen les investigacions, a la vegada que s'està a l'espera dels resultats de l'autòpsia de la víctima.