El primer pressupost del nou govern de CiU a la Diputació de Girona, de 102,6 milions d'euros per al 2012, està marcat per la reducció d'ingressos dels últims 3 anys i per la càrrega que suposen els gai-rebé 40 milions que ha de tornar a l'Estat en concepte dels diners de més que, degut a un error de càlcul, aquesta administració va donar a l'ens provincial els anys 2008 i 2009. Els comptes, aprovats ahir, són un 5,45% inferiors als del 2011, una caiguda que es dispara fins al 31,3% si es compara amb els números del 2009 -quan es va registrar el pressupost més alt-.

Per al proper exercici fiscal, la Corporació provincial comptarà amb un pressupost de 98 milions d'euros, amb els quals s'ha prioritzat el manteniment de les subvencions als ajuntaments gironins i la promoció econòmica, incidint en el turisme i l'emprenedoria. Els diferents organismes autònoms que depenen de la Diputació tenen els seus propis pressupostos, els més elevats dels quals són els de Dipsalut, amb 9,3 milions, Xaloc amb 6,5 i el Conservatori de Música amb 2,3.

Retallades per al personal

El president de la Corporació, Jaume Torramadé, va reconèixer que "segurament hauríem volgut fer uns pressupostos més amplis" i que s'ha produït un descens que va d'un 5 a un 20% en funció de les àrees. Els comptes per al 2012 es van aprovar ahir a la tarda, amb els vots a favor dels integrants de l'equip de govern (CiU) i del grup minoritari de l'oposició, ERC; mentre que el PSC, el grup principal de l'oposició, es va abstenir.

La partida destinada al personal de la Diputació, que representa un 15% de tot el pressupost, és la que ha patit la davallada més forta. Per cobrir els sous dels treballadors d'aquest ens l'any que ve, es destinen 14,6 milions d'euros, un 7% menys que el 2010; aquest és l'últim any comparable perquè el 2011 només es va aprovar la despesa de personal per mig any, fins a les eleccions municipals, segons van explicar des de l'ens provincial. Pel que fa a la plantilla, el president va concretar que no s'han cobert jubilacions ni renovat diferents programes.

Jaume Torramadé va incidir en la voluntat de "no perjudicar els ajuntaments", motiu pel qual s'han mantingut les aportacions als ens locals "amb la mateixa quantitat global, però el pressupost ha baixat un 5,45% i no hi ha els mateixos diners" -va apuntar-. Tant Torramadé com el seu vicepresident en matèria d'Hisenda, Miquel Noguer, van remarcar que els municipis són els destinataris de ?gai?rebé la meitat de les despeses que s'han pressupostat per al proper any, sobretot a través del Fons de Cooperació Local i el seu Puosc específic.

Al costat de l'emprenedoria, la promoció turística és un dels eixos que ha prioritzat la Diputació, sobre el qual el seu president va afirmar que "és l'actiu més important per a les comarques de Girona".

El diputat provincial d'Hisenda, Ramon Soler, va remarcar el pes que tenen les transferències de l'Estat en els comptes provincials -el 2012 representen al 88%- per retreure al Govern espanyol l'incompliment de les seves previsions per a 2008 i 2009, una imprevisió "que estem pagant ara". L'error de càlcul en aquests diners fa que, des d'aquest any, la Diputació gironina ja estigui retornant un decalaix que el 2008 es va concretar en 9 milions d'euros -quan l'Estat en va traspassar 136 a l'ens provincial en comptes de 127- i el 2009 en 30 més -li hauria d'haver traspassat 112 milions i no 142-.

Quatre anys més pagant l'Estat

Aquest fet ha obligat a preveure el retorn de 7,2 milions al Govern estatal en els pressupostos del 2012, 1.286.000 del 2008 i 5.941.000 del 2009, un fet que es repetirà els propers 4 anys. Soler es va lamentar que "la manca de previsions o la mala política de l'Estat aquells anys, en què va donar una injecció fictícia de diners, fa que ara s'hagin de tornar, just quan els municipis van pitjoreconòmicament". Durant el ple, el diputat va manifestar que una situació econòmica ja prou complicada encara ho és més "per tornar la festa dels excessos" de l'Estat aquells anys i va remarcar que els ajuntaments es troben davant el mateix problema.

La rellevància que el govern de la Diputació ha volgut donar a l'activitat turística queda reflectida en l'augment de la seva aportació al Patronat de Turisme Girona Costa Brava, que passa dels 3,5 milions d'aquest any a 4 el 2012. A més, l'ens provincial aportarà 600.000 euros a la promoció de l'aeroport a través de l'Associació per a la Promoció i el Desenvolupament de les comarques gironines (AGi); la mateixa finalitat per a la qual el Patronat de Turisme hi destinarà 300.000 euros més.