El Govern de la Generalitat va donar ahir una sorpresa desagradable als seus 230.182 treballadors ingressant-los una nòmina sensiblement inferior a l'habitual, ja que els ha descomptat l'IRPF corresponent a la paga extra que encara no han cobrat i que, a més, no percebran íntegrament. Els afectats van conèixer aquesta mesura com un fet consumat, ja que ni els n'havien informat prèviament ni van poder accedir al portal de l'administració de la Generalitat a Internet en cap moment del dia.

La rebaixa de l'última nòmina de l'any s'ha produït pocs dies després que el govern anunciés que només pagaria -el 28 de desembre- el 80% de la paga extra als seus empleats públics i que els abonaria el 20% restant a partir del gener, en una data sense determinar. Ahir, però, els treballadors de la funció pública van comprovar que l'administració els ha retingut el 100% de l'IRPF d'aquesta paga extra, sis dies abans que en cobrin la primera part.

Desconcert i desinformació

La desinformació va generar confusió entre els perjudicats, que van anar descobrint la situació a mesura que consultaven els seus comptes bancaris. Davant el desconcert, alguns afectats van adreçar les seves primeres queixes als bancs o les caixes que els gestionen les nòmines, interpretant que l'error provenia de l'entitat i no del pagador. La rebaixa de la nòmina s'ha concretat en diferents xifres, en funció del tipus de contracte o categoria del treballador públic, però molts gironins han passat de cobrar uns 1.500 euros a 1.100, una altra rebaixa repetida és de 2.000 a 1.300 o de 2.412 en el cas d'una funcionària del sector educatiu, pertanyent al grup A1, que només va rebre 1.200 euros.

En el cas del sector de l'ensenyament, molts docents van adreçar les seves consultes als sindicats, on van acudir intentant aclarir per què -de manera general- havien cobrat el 60% del seu salari net. Ustec·STEs de Girona, per exemple, ahir al migdia ja havia rebut una vintena de trucades de mestres i professors que no sabien què havia passat amb el seu sou. Aquest sindicat va denunciar que "mai en la història moderna de la Generalitat" s'havia produït un fet com aquest, "perpetrat en una setmana que dificulta la reacció".

"Robatori i estafa"

Ustec·STEs va posar en qüestió la legalitat de la mesura i va alertar que "pot comportar greus perjudicis personals i fiscals en els treballadors públics". El sindicat gironí va fer una crida a tot el col·lectiu docent a protestar "davant d'aquest acte de robatori i estafa per part del govern de la Generalitat".

Disculpa a mitja tarda

El Govern català va reaccionar a mitja tarda disculpant-se per no haver informat els funcionaris que la retenció fiscal de la paga extra de Nadal se'ls descomptaria ahir. L'encarregat de disculpar-se va ser el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qui en declaracions al Parlament va assumir la "responsabilitat" per no haver informat adequadament d'aquesta decisió. Al migdia, el seu Departament va atribuir l'avançament del cobrament de l'IRPF al funcionament del programa informàtic, que ha de comptabilitzar les retencions fiscals abans no acabi l'exercici.

Mas-Colell va argumentar que el Govern va decidir carregar totes les retencions ahir perquè els treballadors públics no haguessin de fer una "declaració complementària" de la renda del 2011. I és que, segons el Govern, es podria haver produït la situació que el 20% de la paga extra comptés a efectes fiscals com un ingrés del 2012, i això hauria estat "un embolic considerable", va dir Mas-Colell. El conseller va afirmar que el proper pagament, el del 80% de la paga extra, serà net, fet amb el qual es "balancejarà" l'impacte de les mesures extraordinàries del Govern.

Crítica unànime i exigència de responsabilitats

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va qualificar de "gravíssim" l'error de tresoreria que ha portat el Govern a descomptar l'IRPF corresponent al 100% de la paga extraordinària de Nadal dels funcionaris. El portaveu socialista va indicar que l'executiu ha "confiscat" part del sou i que haurà de donar explicacions "immediates i clares" al respecte. Per això, el PSC ja ha demanat la compareixença del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. ERC va retreure al Govern que hagi pres aquesta decisió de manera unilateral sense informar els representants sindicals dels treballadors públics i va reclamar a l'executiu de Mas que sigui "honest, transparent i que ofereixi confiança".El PP va afirmar que l'executiu català "no pot fer pagar als treballadors públics la falta de previsió i planificació" del Govern. ICV-EUiA li va exigir que assumeixi responsabilitats per la "nefasta" gestió del pagament de les nòmines i va posar en dubte que sigui legal. El líder de C's, Albert Rivera, també va exigir responsabilitats polítiques a Mas-Colell.