"Són uns diners propietat dels treballadors que els tenen dipositats fins al 31 de gener, l'administració catalana els tindrà al calaix i en podrà disposar pel que vulgui durant 41 dies", va afirmar Josep Anguera, economista de la Universitat de Girona i director adjunt de l'Euroinstitut Català Transfronterer. D'aquesta manera, Anguera va remarcar la importància que s'hagi aplicat una retenció de l'IRPF corresponent a una paga que els treballadors de la Generalitat encara no han cobrat. L'economista va afegir que la mesura "ha perjudicat a molts i millorat a un, la Generalitat" i va incidir que, ara, l'administració catalana, "té més diners, a sobre de pagar un 20% menys als treballadors". Josep Anguera va concloure que aquesta acció del Govern d'Artur Mas ha afectat el 95% dels funcionaris del país i que, si l'hagués afectat la mesura, "jo també em queixaria".

Més liquiditat per al Govern

El president del Col·legi d'Economistes de Girona, Esteve Gibert, va considerar que es tracta d'un fet "anòmal" que es pot interpretar com "una utilització favorable de la norma que permet un finançament durant un temps, perquè la Generalitat no ingressarà les retencions a l'Estat fins a finals de gener".

D'altra banda, Esteve Gibert va manifestar que l'acció de la Generalitat es pot entendre com la voluntat d'evitar futurs problemes al funcionariat i estalviar-los, així, l'obligació de presentar una declaració de renda complementària, perquè ja els hauran aplicat totes les retencions aquest any.

El president del Col·legi d'Economistes de Girona va explicar que això es produeix quan es donen casos de retard en el pagament de nòmines, de manera que s'abonen al llarg del següent exercici fiscal.