Els barracons per acollir les consultes externes de l'hospital Trueta entraran en funcionament dilluns que ve, 9 de gener. En total, els mòduls comptaran amb 86 espais per albergar les 24 especialitats que fins ara es feien a l'edifici actual i al Centre d'Especialitats (CE) Güell. Els blocs, situats al darrere de l'actual centre, ja estan enllestits i durant aquesta setmana s'han estat ultimant detalls relacionats amb el trasllat de material amb l'objectiu de fer-los operatius dilluns que ve.

Amb la posada en marxa dels barracons, l'hospital ha reorganitzat les seves consultes externes. Això ha suposat una unificació de serveis, ja que a partir d'ara tota l'activitat es farà a un mateix lloc en comptes d'estar repartida entre el Trueta i el Güell, com es feia abans. Els canvis organitzatius faran que els mòduls industrialitzats acullin totes les especialitatats menys les d'al·lergiologia, oftalmologia (a partir del mes d'abril), otorinolaringologia, reumatologia, assir, radiologia i rehabilitació, que es faran al CE Güell. Per la seva banda, les àrees de ginecologia, obstetrícia, medicina general i dermatologia (que fins ara es feien al centre del carrer Joan Pons), passaran a oferir-se íntegrament al nou edifici prefabricat.

Fonts de l'hospital sostenen que aquest nou annex que tindrà el Trueta suposa una millora en l'organització i comoditat tant dels usuaris com dels professionals del centre. Els mòduls estan fets de formigó, tenen dues plantes i una superfície total de 3.202 metres quadrats. L'obra va ser adjudicada a Constructora d'Aro per uns 3,6 milions d'euros a partir d'un model d'edificació sostenible desenvolupat per l'empresa Compact Habit.

La construcció està formada per 86 espais de consultes externes, dues àrees administratives de programació i una àrea de gestió. De les 89 consultes, un total de 74 seran utilitzades per professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) i 15 de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

Inicialment, els barracons havien d'acollir les consultes externes per obrir espais a l'actual edifici, poder començar a enderrocar-lo i fer el nou just al costat, seguint el projecte bàsic aprovat el setembre del 2010 pel tripartit. Amb el canvi de Govern, es va aturar i parcar la construcció del nou Trueta, tot i que el material per fer els barracons ja estava pagat i a punt per ser utilitzat.

Va ser durant el febrer de 2011 que Salut va anunciar que farien servir igualment els prefabricats per oxigenar espais de l'actual centre. Segons la conselleria, el projecte respon a la necessitat d'incrementar la superfície destinada a consultes externes atès el creixement continu que ha experimentat l'atenció ambulatòria en els darrers anys. I és que en vuit anys les visites a les consultes de l'hospital Trueta han augmentat més d'un 16%, mentre que els tractaments a l'hospital de dia s'han multiplicat per tres. Per la seva banda, les visites oncològiques s'han incrementat un 16% des de 2007 i fins al 2010.

En cap cas però, els barracons permetran enderrocar de l'actual edifici. L'agost passat el delegat de Salut a Girona, Josep Trias, va anunciar que l'opció de fer el nou hospital no era "possibilista" pel seu cost econòmic del mateix (250 milions d'euros). Això no vol dir que la conselleria descarti un nou centre. Actualment hi ha reunions multilaterals per definir una nova ubicació per a l'hospital.