La pujada de l'Impost de Béns Immobles (IB) que va aprovar el Consell de Ministres del 30 de desembre afectarà gairebé tots els municipis de Girona. Dels 221 municipis, n'hi haurà 189 que veuran com s'incrementa un 10% el rebut de la contribució urbana durant aquest 2012. Només 14 ajuntaments, entre els quals destaquen Olot, Roses, Llagostera o Santa Cristina d'Aro, es lliuraran d'aquest increment per haver fet la revisió cadastral en els anys del boom immobiliari.

La mesura imposa una pujada del 10% en el tipus de gravamen aplicable a l'IBI als municipis que no han actualitzat el seu valor cadastral abans del 2002. En aquesta situació es troben 189 municipis gironins. En cinc ajuntaments (Santa Coloma de Farners, la Bisbal, Maçanet, Riudellots i Vilablareix) hauran d'apujar un 6% per haver fet la revisió cadastral entre 2002 i 2004. Existeix un tercer grup de tretze ajuntaments, en què destaca Palamós, Castell-Platja d'Aro, Vidreres o Cassà de la Selva, que van revisar el valor cadastral de 2008 a 2011, on l'increment serà del 4%. De la pujada es lliuren 14 municipis entre els quals destaquen Hostalric, Llagostera, Llançà, Olot, Roses o Santa Cristina d'Aro. La mesura suposa que, per llei, 9 de cada 10 municipis de Girona apujaran l'IBI.

Un dels municipis afectats per aquest increment és la capital gironina. La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas (CiU), va confirmar ahir que tota la ciutat es veurà afectada per aquest increment perquè la revisió cadastral no s'ha fet des de 1990. En tot cas, el consistori encara no pot detallar com es distribuirà l'augment entre les famílies. Els experts asseguren que és difícil traslladar aquest augment als municipis de manera general. No obstant això, la ciutat de Girona va tenir una liquidació per l'IBI de 28 milions d'euros, per la qual cosa l'ingrés suplementari podria ser superior als 2 milions d'euros. El càlcul de com afecta a cada propietari és complex, ja que dependrà d'una banda del valor cadastral en relació amb la mitjana de cada municipi i a quan s'ha revisat el valor, fet que suposa un increment que varia del 4% al 10%.

Un ingrés extraordinari

Algun municipi més es podrà acollir a alguna exempció i per això, des dels diferents departaments d'Hisenda i els interventors municipals estan treballant per conèixer l'abast de la seva pujada.

El Reial Decret va ser publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el passat 31 de desembre. L'increment de l'impost de béns immobles plantejat pel Govern, de manera transitòria i excepcional durant 2012 i 2013, permetrà als municipis de tot Espanya, que són els que recapten aquest impost, ingressar 918 milions d'euros anuals més per aquest concepte.

Aquest impost grava no només els habitatges, sinó també els aparcaments, els sòls urbans i les finques rústiques, però segons la informació proporcionada per l'Executiu només planteja exempcions a la pujada en habitatges. Els càlculs subministrats pel Govern central parlen de 25 milions d'immobles afectats per la pujada a tot Espanya, quan el parc d'habitatges el 2010, segons les dades de Foment, puja a gairebé 26 milions.

A més de Girona, entre els municipis que hauran d'apujar l'IBI un 10% també es troben Figueres, Lloret de Mar, Salt, Palafrugell, Ripoll, l'Escala Puigcerdà, Sant Feliu de Guíxols o Torroella de Montgrí.