Els usuaris de les companyies de telefonia mòbil Vodafone i Orange van patir el vespre de dimecres una davallada del servei de connexió a Internet que va durar fins ben entrada la matinada. La causa, lluny de ser una errada del sistema operatiu de les companyies, es trobava a la via del tren, en el tram entre Celrà i Girona. Al voltant de les vuit del vespre la connexió a Internet va deixar de funcionar a causa d'un robatori frustrat de coure entre aquestes dues poblacions. Els lladres es van endur prop de 500 metres del cablejat de fibra òptica que passa paral·lel a la via del tren, la qual cosa va deixar afectades les línies de telèfon mòbil, i també inoperatiu algun servei d'ADSL de totes dues companyies telefòniques.

La jugada, però, els va sortir malament. El primer senyal és que ahir al matí es va trobar el tram de cables que s'havien arrencat en una zona aprop de la via, segons va informar Adif. La raó és que els lladres presumptament buscaven coure, un material de molt més valor al mercat, i quan van veure que el que s'havien endut era cable de fibra òptica, de poc valor i utilitat, el van haver de llençar. Aquesta acció va provocar que des d'aproximadament les vuit del vespre fins a dos quarts de tres de la matinada el servei d'Internet d'ambdues companyies quedés afectat. Vodafone va informar que els danys produïts a la línia també va deixar afectat el servei back-up que té contractat la companyia per poder garantir el servei als usuaris en casos com aquest.

Els treballadors d'Adif van treballar ahir des de primera hora del matí per restablir els prop de 500 metres de cable que s'havien arrencat i fins i tot serrat. Segons va indicar la companyia, la reparació va ser costosa ja que implicava empalmar els cables un a un en diferents punts del recorregut de 8 quilòmetres del tram afectat entre Celrà i Girona. Els treballs es van donar per finalitzats al voltant d'un quart de cinc de la tarda. Tot i això, les companyies de telèfon ja havien aconseguit restablir el seu servei molt abans.

Adif va explicar que encara no podia quantificar els danys econòmics provocats per aquest robatori de cable. La companyia té previst fer aquest balanç avui al matí per presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra posteriorment.

Ni Vodafone ni Orange van poder quantificar ahir el nombre d'afectats per aquesta interrupció del servei, que va deixar sense Internet al telèfon mòbil i sense línia d'ADSL milers d'usuaris de la ciutat de Girona i de la resta de la província.