Les retallades pressupostàries de l'administració pública, contra les quals ahir es van manifestar milers de treballadors de la Generalitat a Catalunya -prop de 600 en la convocatòria gironina-, a l'edifici de Santa Caterina s'estan concretant en accions com la retirada de papereres, terminals de telèfon i fonts d'aigua destinades a l'ús del personal i en una abaixada de la temperatura de la calefacció.

En l'edifici que centralitza els serveis del govern català a Girona hi treballen més de 800 persones. Aquests treballadors van veure primer com, apel·lant a la necessitat d'estalviar diners, la Gerència de Serveis Comuns de l'edifici de la Generalitat eliminava les fonts d'aigua de les quals consumien durant la seva jornada laboral i després com decidia reduir la quantitat de papereres de cada planta de l'edifici. Darrere aquest últim fet hi ha la retallada d'hores contractades a l'empresa encarregada de la neteja i la voluntat que dediquin menys temps a buidar papereres.

L'altra mesura d'estalvi -d'un paquet sobre el qual informava ahir Ràdio Girona- consisteix a limitar a un màxim de 21 graus la temperatura de la caldera central de l'edifici, que no es correspon amb la que es registra en els diferents espais del complex, amb llocs on els treballadors pateixen fred i opten per emportar-se calefactors de casa.

Representants sindicals de la plantilla que treballa a la seu de la Generalitat a Girona explicaven que ahir va ser el torn de racionar les papereres a la planta que ocupa el Departament d'Ensenyament, on ja no hi ha una paperera per a cada treballador sinó una per a cada dos.

Pel que fa a la temperatura, la representant de personal de la UGT explicava que ahir mateix havien rebut queixes pel fred. El mateix sindicat assenyalava que les retallades en material també han afectat les terminals de telèfons, reduïdes per estalviar uns 20 euros per unitat.

Aquest tipus de mesures es van aplicant, amb major o menor intensitat, en diferents serveis o centres que depenen de l'administració catalana; com els instituts d'educació secundària, on fa temps que també filen prim amb la calefacció o amb la quantitat de fotocòpies. I per sumar més exemples, una treballadora de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Girona s'exclamava que, fins i tot, els han tret els retoladors de colors amb els quals marcaven dades rellevants dels formularis dels usuaris.

Manifestació a Girona

La crida de CCOO, UGT i IAC a Girona va aplegar prop de 600 treballadors públics -entre els quals hi havia funcionaris, docents, personal de l'administració i sanitari o mossos d'esquadra-, que es van manifestar pel centre de la ciutat per rebutjar les retallades del Govern i en defensa dels serveis públics.

A la lectura d'un manifest unitari davant la seu de la Generalitat li va seguir una manifestació, que va tallar part de la Gran Via, va arribar fins a la plaça Constitució i va pujar per la Rambla de la Llibertat per tornar fins a la plaça Pompeu Fabra. El text subscrit pels convocants de la protesta denunciava que les retallades pressupostàries suposen "un atac directe" a l'estat del benestar, que a més d'"empitjorar les condicions de treball" dels empleats públics afecten tota la ciutadania.

En nom de l'IAC a Girona, Xavier Díez va qualificar d'"immorals" les mesures d'estalvi promogudes per la Generalitat i va censurar que es faci "pagar la crisi a aquells treballadors que, en l'època de vaques grasses i quan es feien aeroports on no hi havia avions, ja van perdre un poder adquisitiu important".

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va remarcar "que darrere cada uniforme de mosso i de bomber, darrera cada bata de treballador sanitari hi ha en joc l'ocupació de la funció pública i la retallada de salaris" i va alertar que "a costa dels treballadors, s'empitjora els serveis i l'economia".

El portaveu de FETE-UGT, Jaume Paül, va completar aquestes crítiques afirmant que és "un atac directe a l'estat del benestar", va fer una crida a tots els ciutadans perquè es mobilitzin contra les polítiques restrictives de l'administració, perquè "ens manifestem en defensa d'un model de societat" i va ressaltar que "un 24% dels treballadors del sector públic cobren un sou per sota dels 1.000 euros" com molts altres ciutadans, "que són els qui han de pagar les conseqüències de la crisi".