Nova tisorada als empleats públics. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va anunciar ahir que es reduirà un 15% la jornada laboral i per tant la nòmina dels 7.103 interins que treballen a la Generalitat en àmbits administratius i tècnics. La mesura no ha agafat d'imprevist els afectats perquè en un primer moment la Generalitat havia plantejat una retallada de la jornada del 33 per cent. Malgrat tot, els treballadors i els sindicats critiquen la mesura perquè consideren que perjudica "els més febles".

En compareixença al Parlament, Ortega va justificar la iniciativa per garantir la "sostenibilitat" del sistema, i va admetre que la decisió s'adoptarà sense haver arribat a un acord amb els sindicats de la funció pública.

La mesura tindrà una vigència "temporal" i s'aplicarà després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la llei d'acompanyament dels pressupostos que s'aprovarà el 15 de febrer, i en queden exclosos els interins que treballin en bombers, agents rurals, veterinaris d'escorxador i serveis penitenciaris.

La vicepresidenta no va precisar quants anys durarà la reducció de jornada i sou, i fonts de Governació van assegurar que amb aquesta mesura la Generalitat estalviarà 32 milions d'euros el 2012.

La reforma es materialitzarà registrant una esmena a la llei d'acompanyament que s'està tramitant al Parlament i que, molt probablement, s'aprovarà gràcies al "sí" o l'abstenció del PP.

Aquesta reducció implicarà, aproximadament, que els interins afectats treballin una hora menys al dia, i els primers efectes en salari els notaran en la nòmina del març. En afectar només funcionaris administratius i tècnics, Ortega va recalcar que la mesura no afectarà mossos, professors i professionals de la sanitat.

El Govern s'escuda en dos elements per justificar aquesta reducció, i és que amb aquesta mesura aconseguirà mantenir al "màxim" els llocs de treball, i va assenyalar que el tripartit va augmentar de manera exagerada el nombre de treballadors públics.

Les reaccions

Les reaccions a la nova mesura d'austeritat no es van fer esperar. La secretària general de la UGT de les comarques gironines, Dolors Bassa, recorda que la majoria d'interins afectats "estan cobrant salaris molt justos. Ens podem trobar gent que passi a cobrar 700 euros al mes", assegura. Bassa critica la falta d'esperit negociador del Govern i lamenta que mentre s'"ataca els febles, s'abona les successions i es treuen impostos per a la gent que té més diners". Com a únic punt positiu, Bassa destaca el caràcter "temporal" de la nova mesura.

Mentrestant els interins afectats per la nova retallada es mantenen en silenci. Són pocs els que s'atreveixen a manifestar públicament el seu punt de vista. I els que ho fan, prefereixen que no es publiquin les seves dades personals. És el cas de la Maria, que treballa en l'àmbit de la justícia. Aquesta empleada pública fa un pronòstic negre i adverteix que la mesura podria provocar el "col·lapse" d'algunes administracions. Explica que a hores d'ara els judicis ràpids ja s'estan assenyalant per al mes de maig i preveu que, amb la nova mesura, encara es retardaran més.

Per la seva banda, els partits de l'oposició també van criticar aquesta decisió, i mentre que la diputada del PSC Laia Bonet va recordar a Ortega que el Govern es va comprometre a no tocar els salaris, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va reprotxar a l'Executiu retallar en desmesura sense revisar la seva política d'ingressos. Des d'ERC, la diputada Violant Mascaró va reprotxar a Ortega que el Govern només sap transmetre incertesa a la funció pública, mentre que el diputat de C's Jordi Cañas va sentenciar que "una funció pública mal pagada perd compromís". El diputat del PP, Santi Rodríguez va dir que seria "bo i necessari" que Govern i sindicats arribessin a un acord sobre aquestes qüestions.