Per què ens ha arribat d'aquesta manera tant sobtada una onada amb temperatures tant baixes després d'un hivern especialment càlid? Què provoca aquests procesos? Hi té a veure d'alguna manera el canvi climàtic? Diari de Girona va contactar ahir amb el meteoròleg Gerard Taulé per intentar donar resposta a aquestes i altres preguntes sobre aquest episodi tant intens de neu i, sobretot, de fred molt intens. Taulé analitza el posicionament de l'anticiló i les depressions per explicar l'aire gèlid que està arribant a Catalunya.

Per què ens ha arribat aquesta onada de fred extrem?

Tenim un anticicló en altes latituds, sobre escandinàvia, i una depressió a Itàlia i entre els centres d'acció hi ha un canal d'aire que produeix que la massa d'aire que hi ha sobre Sibèria ens arribi a Catalunya. Normalment, tenim la situació oposada, hi ha un anticicló a l'atituds baixes com la nostra i unes baixes pressions a l'atituds més elevades i, per això, normalment aquí els hiverns són secs i no gaire freds. En la situació actual, que s'anomena de bloqueig a Omega, tot l'aire fred que hi ha a Europa queda absorbit per la depressió i ens arriba aquí donant lloc a nevades en cotes baixes si es barreja amb aire humid de la Mediterrània o aire molt sec, però molt fred, quan la borrasca s'allunya una mica.

Normalment no tenim aquest fred, es tracta d'un fenomen gaire comú?

No, no, no és gaire normal sobretot amb aquesta intensitat. Cada hivern tenim una fredorada, però no es baixa tant la temperatura. A Girona el promig de les mínimes absolutes és de sis graus sota zero i, en canvi, amb aquesta onada de fred es pot arribar a menys 10 al centre i menys 14 a l'observatori de Sant Daniel. Una temperatura realment excepcional en un període de retorn de 30 anys.

És a dir, en 30 anys no s'ha vist res igual?

Sí, des de l'any 1985. Aquesta serà una onada de fred lleugerament menys intensa que la de 1985, però a un nivell similar.

I com és que l'episodi de neu de dijous va afectar molt més a la costa que a l'interior?

Doncs, precisament perquè la borrasca amb els seus girs ciclònics, en contra les agulles del rellotge, impulsa aire humid cap a la costa, aire que recorre en el seu pas per sobre del mar i, en canvi, a l'interior l'aire ve de l'interior del continent i és més sec. Per això, a la costa és on ha nevat més. Com més lluny del mar les nevades han estat menys intenses.

Hem tingut un hivern especialment càlid aquest any i, en canvi, ara ens trobem de cop amb aquestes temperatures. Per què?

És pel que explicàvem abans, la situació que s'ha configurat ara fa que tot l'aire fred vingui cap a nosaltres.

I aquestes borrasques es mouen per l'acció del vent?

En funció de l'escalfament de l'estratosfera. Quan hi ha un escalfament de l'estratosfera a latituds polars com hi ha hagut ara això provoca que es desplomin gotes d'aire fred, que és aquesta onada de fred, cap a latituds més baixes. Fins ara teníem una estratosfera freda cap al Pol per això hi havia borrasques cap al nord i anticiclons al sud que donavem temperatures altes a Catalunya.

I això té a veure amb el canvi climàtic?

No, no crec, perquè sempre ha passat, sempre hem tingut hiverns càlids i hiverns freds. A Catalunya estem en una zona de frontera entre les masses d'aire tropical marítim que venen de l'oest i les masses d'aire àrtic que venen del nord i les polars marítimes que venen del nord-oest. I ara ens han vingut directament les masses d'aire que venen del nord-oest. Això passa a vegades, que tens un hivern suau i de cop venen les temperatures baixes. No és la primera vegada que ho fa.

I aquesta onada de fred que estem patint es pot allargar molt més?

Doncs de moment sí, ben bé fins dijous com a mínim. Els mapes diuen que cap a divendres de la setmana que ve podria haver-hi una llevantada i això faria acabar l'episodi d'aire fred. I altres mapes diuen que podria venir més fred encara. De moment fins dijous el fred és assegurat i temperatures entre 5 i 10 graus inferiors a les normals. I la temperatura més baixa la tindrem diumenge. Fins ara ha entrat aire fred en altura i, per això, les temperatures han baixat molt en cotes altes, al Pirineu, però en cotes baixes la temperatura no ha baixat gaire. A mesura que vagin passant les hores, l'aire fred es desplomarà. Jo calculo que al centre de Girona aribarem a menys 10 i a Sant Daniel a 14 sota zero.