Desenes de gironins s'han quedat sense calefacció per culpa d'un vessament de fang en les instal·lacions de Gas Natural. Molts habitatges de la ciutat de Girona s'han quedat sense caldera perquè les canonades de la companyia han distribuït restes de terra i han provocat el col·lapse dels aparells. Les centrals telefòniques dels serveis tècnics de diverses empreses s'han saturat per la multitud de trucades rebudes. Moltes botigues també han notat un augment de vendes d'estufes després que els clients assenyalessin que no els funiconava la calefacció.

La incidència neix d'un punt de distribució que Gas Natural té a tocar de l'autopista. Segons ha pogut saber aquest diari, durant les obres de construcció d'aquestes instal·lacions, unes pluges haurien provocat un despreniment que hauria arrossegat fang a l'interior de les canonades. Amb la forta demanda de consum de gas per poder engegar la calefacció, aquests sediments han anat arribant amb força als pisos i afectant les calderes fins al punt d'inutilitzar-les. Amb més demanda de subministrament, el gas corre a major velocitat i empeny més el fang per les canonades.

Alguns serveis tècnics hauran de pagar hores extra perquè han mobilitzat tots els seus treballadors i per aquest cap de setmana també han requirit la presència d'operaris que habitualment fan el seu servei fora de l'àrea urbana de Girona. Algunes empreses han acabat les peces de recanvi i han començat a demanar-ne a altres punts de l'Estat. Una responsable d'un servei tècnic de Girona va assenyalar amb contundència: "Això no ho havíem vist mai". Un operari també es mostrava taxatiu: "Estic flipant".

L'afectació va començar-se a notar a inicis de setmana. Abraça mulitud de carrers de Girona, ja que el fang s'ha anat escampant. S'han rebut queixes en multitud de carrers: Bailén, Travessia de la Creu, Bisbe Lorenzana, Pare Claret, Josep Tharrats, Joan Maragall, Francesc Ciurana, Santander, Pompeu Fabra, Juli Garreta, Santa Eugènia, Pare Coll, Gran Via de Jaume I, Barcelona,Ser, Sèquia, Sant Agustí, Creu, La Rutlla i Saragossa, entre molts altres.

La majoria d'afectats són residents a edificis de l'Eixample, el Mercadal, Santa Eugènia o Sant Narcís, tot i que no tots els habitatges d'aquests barris han patit la incidència i també hi ha pisos d'altres sectors de la ciutat que s'han quedat sense gas. Segons fonts consultades, depèn del carrer i també de la caldera.

Mentrestant, els afectats es queixen de manca d'informació d'alguns serveis tècnics, de l'Ajuntament i de Gas Natural. Alguns veïns van explicar que van trucar per demanar als tècnics que reparessin l'avaria que tenien a casa i que dues hores després que els netegessin les peces i en posessin de noves, la caldera tornava a deixar de funcionar. Qui s'ha de fer càrrec del cost de la reparació també va generar queixes i preguntes.

Gas Natural va admetre ahir que hi havia una incidència a Girona, tot i que van ?limitar l'afectació a dijous i divendres i a una setantena d'abonats. Van explicar que es ?devia a la presència d'algunes "partícules" a les canonades. Malgrat això, segons diversos serveis tècnics consultats, la xifra és molt més alta que el que apunten des de la companyia subministradora. Fonts de Gas Natural també van apuntar que estaven investigant per què hi havia aquest elements a les seves canonades i van demanar que els afectats es posin en contacte amb la companyia. Finalment van indicar que el problema només havia afectat la ciutat de Girona.

Set comarques catalanes van entrar ahir en fase d'alerta pel risc d'incendis, malgrat que Catalunya es troba sumida en una onada de fred i acaba de superar un temporal de neu menys fort del previst inicialment. Entre aquestes àrees hi ha dues comarques gironines, la de la Cerdanya i l'Alt Empordà.

Així ho va advertir ahir el conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, abans de finalitzar la roda de premsa que va convocar per valorar el temporal de fred i neu que pateix Catalunya i que aquest cap de setmana farà baixar les temperatures a nivells sota zero. En concret, al conjunt de Catalunya, les comarques on hes va advertir que hi ha un risc alt d'incendi són l'Alt Empordà, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Baix Camp i el Baix Ebre i, en menys grau, el Montsià.

Felip Puig va explicar que, encara que pugui semblar sorprenent enmig d'un temporal de fred i neu, en aquestes comarques hi ha risc d'incendi.

El motiu de què es produeixi aquesta situació és que a les seves zones de muntanya ha plogut molt poc. Aquesta manca d'aigua fa que ara pateixin estrés hídric, una situació que es complicarà encara més aquest cap de setmana perquè es preveu que bufin forts vents secs del nord. efe/ddg barcelona

L'onada de fred que ha desembarcat a Catalunya i que hi serà almenys fins a dilluns que ve, segons les previsions meteorològiques, va generar un augment de la demanda de gas d'un 27 per cent, segons dades facilitades ahir per la companyia Gas Natural.

La caiguda de les temperatures ha portat a un increment paral·lel de la demanda de gas, en concret d'un 26,8 per cent si es compara el consum del 26 de gener passat amb el registrat l'1 de febrer. Segons les mateixes dades de consum de gas, que inclou el domèstic, residencial, comercial i industrial (no el dedicat a producció d'electricitat), el 2 de febrer, la demanda va ser de 268,5 gigawatts/hora/dia.

Davant l'onada de fred siberiana, Gas Natural Distribució ha reforçat els seus equips tant d'incidències en camp, com el d'atenció telefònica, encara que, en aquests moments, recalquen les fonts de la companyia, el funcionament de la xarxa és de total normalitat. A més, com és habitual, la companyia va activar el mes de novembre passat el protocol d'hivern per atendre possibles puntes de consum per necessitats de servei. Gas Natural va demanar que les instal·lacions de gas estiguin en perfecte estat i compleixin totes les condicions de seguretat pertinents. efe/ddg barcelona