La Sindicatura de Comptes ha informat que les obres de reforma i ampliació de l'Hospital de Figueres van patir una desviació econòmica de fins un 17% entre el projecte executiu i el cost final de l'obra. El pressupost es va elevar de 15 milions d'euros a un cost total previst de 18,3 milions d'euros. Les obres van ser subvencionades íntegrament per la Generalitat.

La Sindicatura atribueix part d'aquest augment a les revisions i modificacions realitzades durant l'execució de les obres, però critica que aquests canvis s'aprofitessin per augmentar els honoraris per redacció o direcció de projectes. El dictamen revela també contractes que no complien la Llei, adjudicacions sense passar per concurs i informes tècnics amb data posterior a l'acta de la proposta d'adjudicació.

L'informe de la Sindicatura analitza una mostra d'inversions en equipaments sanitaris inclosos en el pla 2004-2012 del Departament de Salut i del Servei Català de Salut (CatSalut). A més de l'increment dels pressupost, també va detectar que els criteris de valoració no es van ajustar a la llei ni els processos constructius no es van donar a conèixer tal com preveu la normativa. També apunta l'ens fiscalitzador que es van produir fins a 13 irregularitats diferents de la llei de contractes.

L'informe relata que la Fundació Salut Empordà -formada per l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Església Catòlica- va encarregar sense cap procediment de contractació la redacció de l'avantprojecte de diversos aspectes. "No consta que s'aprovés l'encàrrec ni que es formalitzés amb l'adjudicatari un contracte administratiu", diu l'informe. Tampoc es va aprovar formalment l'avantprojecte ni es va dictar cap resolució per aprovar l'expedient ni aprovar la despesa corresponent.

Pel que fa als plecs de clàusules, el dictamen remarca que no s'especificava la classificació que s'exigia als lictadors ni els drets i ?obligacions de les parts.

També demostra que la Mesa de Contractació no va esperar al període d'esmenes, que no va fer una proposta concreta de quina era més avantatjosa. L'acta a més ni està signada, ni hi consten els membres i "té una data anterior a l'informe tècnic en què es basa per proposar l'adjudicació".

Pel que fa als contractes, també s'assenyala que "els contractes amb els adjudicataris no recullen millores incloses en les proposicions i que eren valorades positivament en l'informe tècnic". També denuncia que "quatre ?contrac?tistes no van formalitzar la pòlissa d'assegurances a tot risc de construcció a favor de la Fundació en contra del que estableixen els contractes".

Fins a 37 subcontractes

L'obra d'ampliació de l'Hospital de Figueres té altres irregularitats que provoquen l'advertiment de la Sindicatura de Comptes. Una de les més rellevants és el fet que un dels contractes -"corresponent al lot 29", cita l'informe- "es va adjudicar de forma directa a una empresa que no s'havia presentat al concurs, malgrat que quatre empreses s'hi havien presentat per aquest lot i havien estat admeses".

L'informe detalla que "el principal contractista de l'execució de l'obra va subcontractar parts del contracte a un total de 37 empreses, malgrat que en la seva proposta només va incorporar una relació de vuit subcontractistes, dels quals només quatre apareixen en la relació de subcontractistes que finalment van participar en l'obra".

Per acabar-ho de rematar "el nou edifici de l'hospital es va posar al servei de l'ús públic sense que s'hagués fet l'acte de recepció parcial de l'obra", en contra del que determina la llei. A partir de les irregularitats detectades, la Sindicatura estableix dues recomanacions. D'una banda, considera necessari que s'estableixin uns procediments de planificació més acurats, amb l'objectiu que la redacció dels projectes sigui el més exacte possible i que els canvis i modificacions siguin mínims.

D'altra banda, la Sindicatura detecta una certa feblesa i mancances en aspectes de govern i de gestió de les entitats responsables de la direcció dels hospitals. Un fet que provoca dificultats en el compliment exacte de la normativa. Per aquest motiu, aposta per reforçar els equips tecnico?administratius dels centres.

La defensa de la Fundació

La Fundació Salut Empordà al·lega en la seva defensa que "mai s'havia vist sotmesa" a un procés de contractació ni al rigor jurídic formal de la contractació. "No justifica els errors comesos, però si creiem que els explica", diuen en el seu escrit.

En el seu text també adverteixen que alguns "defectes formals" tenen poca incidència en la desviació del presupost. Asseguren que van tenir "una transcendència menor en l'execució de l'obra i en les complicacions que aquesta ha patit". La Fundació no nega l'augment, però descarta "comportaments, sens dubte més greus, d'imputació dels recursos a altres finalitats o de malbaratment". ?Reiteren que no s'ha produït "en cap cas desviació dels recursos públics".