El Govern va aprovar ahir una reforma laboral que persegueix facilitar la indemnització per acomiadament en 20 dies, que crea un nou contracte indefinit per a les pimes, que limita a dos anys la pròrroga dels convenis i xifra en 9 mesos la caiguda de vendes o ingressos que justifiquen l'acomiadament objectiu.

Per a la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, la reforma suposa un abans i un després, frenarà a curt termini la sagnia de la desocupació i simplificarà la contractació.

Dilluns que ve ha citat empresaris i sindicats i mentrestant apel·la a la responsabilitat dels sindicats perquè no convoquin una vaga en protesta. La reforma s'ha aprovat per reial decret-llei, però es tramitarà com a projecte de llei, la qual cosa permetrà introduir canvis, va indicar la ministra.

Acomiadaments

Abarateixen les indemnitzacions

Serà més fàcil utilitzar l'acomiadament objectiu que es justifica per raons econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció. Les empreses que, des de l'entrada en vigor de la norma -demà està previst que es publiqui al BOE-, acreditin nou mesos seguits de caiguda de vendes o ingressos podran acomiadar amb 20 dies.

La intenció d'Ocupació és que s'estengui que l'acomiadament justificat costi 20 dies (amb un límit d'una anualitat de salari) i no que l'empresari segueixi utilitzant l'exprés (45 dies d'indemnització per acomiadament improcedent per un límit de 42 mensualitats).

A més, amb la reforma desapareix la possibilitat que es contracti com fix ordinari (la seva indemnització és de 45 dies per any treballat) i només existiran el contracte de foment de l'ocupació estable i el nou indefinit per a les pimes i autònoms (amb una indemnització de 33 dies per any treballat amb un límit de 24 mensualitats).

Per als que ara tenen un fix ordinari es mantindrà la quantia dels 45 dies d'acomiadament fins a l'entrada en vigor de la norma i a partir d'aquest moment serà de 33 dies. El que no varia és el límit de 42 mensualitats d'abonament.

Doble escala de càlcul

Quan s'acomiadi un treballador amb contracte ordinari signat fins ahir, la indemnització es calcularà segons dues escales: el període previ a la reforma es computarà d'acord a la indemnització de 45 dies per any; el posterior, respecte a la nova fórmula de 33 dies per any treballat.

contractacions

Nou contracte per a autònoms i petites i mitjanes empreses

El contracte indefinit per a autònoms i pimes (de menys de 50 treballadors) tindrà un període de prova d'un any i una deducció de 3.000 euros si el primer treballador que es contracta és un menor de 30 anys. A més, el treballador podrà compatibilitzar el 25% de la prestació per desocupació amb el nou sou, mentre que a l'empresa se li podrà deduir el 50% durant un any.

Bonficacions a joves menors de 30 i a majors de 45 anys

Les empreses tindran una bonificació en la quota de la Seguretat Social de fins a 3.600 euros quan contractin indefinidament menors de 30 anys durant tres anys. A aquesta xifra se sumaran 1.000, 1.100 i 1.200 euros més per any d'antiguitat, més 100 si és dóna en un sector amb poca presència femenina. En el cas dels aturats de llarga durada, la bonificació serà de 4.500 euros si es contracta majors de 45 anys que portin 12 dels últims 18 mesos a l'atur. A això se sumaran 1.300 euros anuals fins a tres anys, i 1.500 si és dóna en sectors sense presència femenina.

Límits a la temporalitat

El Govern ha tornat a aprovar el límit per als encadenaments de contractes temporals en 24 mesos a partir del 31 de desembre de 2012 amb l'objectiu d'acabar amb la temporalitat.

Teletreball

El Govern assegura que regularà per primera vegada el teletreball, salvaguardant la formació dels treballadors, garantint una formació equivalent als empleats presencials, i obligant les empreses a informar de les vacants en llocs de treball presencials existents.

negociació col·lectiva

Límits als convenis

En negociació col·lectiva es limita a dos anys la pròrroga d'un conveni que hagi expirat i no existeixi acord entre les parts per renovar-lo. Els "despenjaments" (la no aplicació del conveni) es generalitzen i si no hi ha acord entre empresaris i treballadors hauran de sotmetre's a un àrbirtre que nomenarà la comissió consultiva de convenis col·lectius o els seus equivalents en les administracions autonòmiques.