Feia dies que els investigadors tenien clar que la seva tranquil·litat davant la mort criminal de, respectivament, l'esposa i la cunyada no era normal. L'arribada de les proves d'ADN efectuades sobre l'escena del crim van provar la hipòtesi i divendres al vespre els Mossos d'Esquadra detenien el marit de Manpreet Kaur, Ajit Singh Sodh, i el germà d'aquest, Gurjeet, en qualitat de presumptes autors de l'assassinat de la dona. El passat 24 de gener Manpreet va ser trobada morta a ganivetades al terra de l'habitació de casa seva, un habitatge del barri de les Fonts d'Olot que compartia amb el seu marit i el cunyat, que havia arribat feia poc a l'Estat espanyol des del Panjab (Índia), d'on són originaris tots. El cos, precisament, el van trobar els dos homes en tornar de la feina a l'hora de dinar. Es van mostrar molt compungits i el marit, en aquests darrers dies, fins i tot va explicar que algú els anava al darrere i que havient estat víctimes d'arts de bruixeria tradicionals de la seva terra.

Tot apunta, però, a una explicació desgraciadament més vulgar: la gelosia o els prejudicis masclistes envers la víctima. El triangle conformat per una dona -de 26 anys, molt guapa, vestida a la manera europea, conductora d'un ciclomotor i amb una feina en una fàbrica on era apreciada i popular- el seu marit i un jove cunyat va fer arrufar les celles a la policia. Les perquisicions, però, continuen per concretar tant el mòbil del crim com per designar la participació en els fets de cadascun dels homes. Ahir el cas seguia sota secret de sumari i no es va fer públic a qui atribuïen els investigadors l'autoria de les ganivetades, que van ser moltes i a tot el cos. En destacava una de molt profunda al coll. La dona va morir enmig d'un bassal de sang i quan se la va trobar, a quarts d'una del migdia, feia poc que havia mort perquè la sang encara no havia coagulat.

Els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) dels Mossos d'Esquadra sospitaven dels dos homes des de feia dies però es va voler esperar a tenir evidències per sustentar unes detencions que, segons l'entorn més proper a la víctima i als arrestats, "no poden ser veritat perquè eren una família molt feliç". Així ho va indicar un dels cunyats de la morta, Sukbenda Gill, que ahir considerava que el germà de la seva esposa no podia de cap manera ser l'assassí de Manpreet. La comunitat sikh d'Olot -anomenada així pel credo religiós que comparteixen la gran majoria dels indis de la regió del Panjab- va estar des del primer moment en el punt de mira dels investigadors. Les seves tradicions respecte a l'honor i l'ajust de comptes en cas que aquest fos vulnerat són violentes i, segons van apuntar fonts policials, fa quatre o cinc anys ja es va donar algun incident que afectava la integritat física d'una dona en el si d'aquesta comunitat que compta amb uns 1.000 membres assentats a la capital de la Garrotxa. A més, per les característiques del crim del carrer Velázquez, on vivia Manpreet i la seva família, quedava clar que l'autor havia de ser algú conegut per la víctima: la porta del pis no havia estat forçada, i si bé hi havia desordre, la possibilitat d'un robatori -apuntada de seguida per la família de la víctima, que recordava que les dones sikhs compten amb un aixovar molt valuós de joies d'or- es va esvair ràpidament.

Els homes romanien ahir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot. S'espera que els agents forcin al màxim el marge de 72 hores de detenció abans de traspassar-los a disposició judicial. En el record col·lectiu queda la imatge del compungit marit al centre del grup que es va aplegar el 25 de gener per fer un minut de silenci en homenatge a qui s'ha demostrat la víctima número set de violència masclista a Catalunya en l'any 2012.