Hi havia el temor que la intensa onada de fred que està passant per les comarques gironines des de fa més de dues setmanes pogués tenir una gran afectació sobre el camp i els productes agrícoles. Sembla ser que finalment no ha estat així, i que les pèrdues es podrien centrar només als conreus d'horta, a l'Empordà i sobretot a la Selva Marítima. Així ho explica Jesús Domingo, president d'Agropress.

Quins conreus han estat els que han quedat més afectats per aquesta onada de fred?

A les zones de l'Alt i el Baix Empordà, i a la Selva, on hi pot haver més conreu d'horta, sí que pot haver afectat més. També a aquells que tenen hivernacles, les cases amb vivers. Però és sobretot en aquesta zona de l'Alt Maresme i Blanes on els efectes poden haver estat més devastadors. Són conreus que quan la temperatura baixa una mica per sota dels zero graus no els passa res, però clar, ara estem parlant de -8 o -9 graus, que no és gaire habitual. Són zones on habitualment no glaça gaire i no hi estan acostumades.

I a la resta de comarques?

En general pot haver afectat una mica els ordis i les civades. El blat, crec que no, i la resta no està sembrat. Per comarques, doncs a la Cerdanya i el Ripollès pot haver afectat una mica més al sègol i el blat, que és el que s'hi conrea més, però són productes que poden aguantar les baixes temperatures. A la Garrotxa hi ha poc conreu extensiu, no crec que hi hagi hagut gaire afectació, potser una mica l'ordi i les cols, tot i que si ja estan bastant crescudes ho poden haver aguantat. On ja és diferent, com deia abans, és a l'Empordà i també a la Selva

Així no s'ha detectat un nombre elevat de queixes?

Aquí a les comarques de Girona no s'ha sentit res. On sí que n'hi ha hagut és més cap a les poblacions de Llevant, a Múrcia, a Almeria... aquí sí que hi ha hagut pèrdues i que han patit més l'onada de fred.

Quan es registren pèrdues per causes meteorològiques, qui hi ha de respondre?

En aquests casos, s'ha de fer una declaració de pèrdues i normalment després ha de respondre el Ministeri o els governs de les comunitats autònomes. Això sempre que no ho cobreixi l'assegurança. Però normalment, aquests conreus d'horta, que són els que han quedat més afectats en aquest cas, no solen tenir assegurança per cobrir-ho.

El fet que s'hagi anunciat tant i que s'hagin emès tants avisos respecte l'arribada d'aquesta fred també pot haver ajudat a prevenir-la?

La veritat és que no s'hi pot fer gaire res. Pot haver ajudat sobretot els que tenen hivernacles. En aquests casos sí que pots prendre mesures, però al conreu exterior no val la pena. El que es podia fer en aquest cas era muntar un sistema d'estufes en un camp de cols, posem per cas. Surt més car primer trobar les estufes i després muntar-les que el que hi puguis perdre. No val la pena. Els únics que ho poden fer són els que tenen conreus interiors, que es poden permetre un sistema de calefacció.