La Generalitat rebaixarà aquest any el sou dels funcionaris i altres treballadors públics en un 3%, la qual cosa li permetrà estalviar 180 milions d'euros, alhora que obre la porta a noves retallades més endavant, en funció dels pressupostos de l'Estat i de l'evolució de l'economia.

Aquesta reducció salarial, que ahir va comunicar als sindicats de la Funció Pública, s'aplicarà en la nòmina de juny com a norma general, encara que alguns col·lectius, com els docents i els funcionaris de presons, podrien negociar el descompte d'aquest percentatge en un altre moment de l'any.

Els tres sindicats representats a la Taula General de la Funció Pública, CCOO, UGT i IAC, han qualificat de "salvatjada" una rebaixa que, segons els seus càlculs, farà perdre els treballadors entre un 12 i un 18% de poder adquisitiu, si se suma la pujada de l'IRPF i de l'IVA.

Un dels col·lectius més afectats és el dels interins, que veuran com aquest 3% se suma a la rebaixa d'un 15% que se'ls aplica de jornada i sou, la qual cosa farà que alguns treballadors dels nivells retributius més baixos puguin quedar per sota del salari mínim interprofessional, tal com van denunciar les centrals.

Per dur a terme aquesta rebaixa, la Generalitat reduirà els complements específics que paga als funcionaris i treballadors de les empreses públiques, els únics sobre els quals pot actuar, ja que el sou base, l'antiguitat i els complements de destí depenen de l'Estat.

La justificació

En declaracions als periodistes, la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, va argumentar que la nova rebaixa és una mesura encaminada a mantenir el nombre de llocs de treballs més alt possible.

A més, va assenyalar que la rebaixa no es consolida i és de caràcter temporal, encara que no va descartar que no es torni a aplicar en altres pressupostos. "Tant de bo ho pogués dir", va afegir.

Els sindicats asseguren que els representants de Governació amb els quals es van reunir a la Taula de la Funció Pública van deixar la porta oberta al fet que l'eventual retallada salarial que apliqui el Govern central se sumi al de la Generalitat.

A més, Governació va avançar que hi podria haver nous sacrificis salarials el 2012 en funció també de l'evolució de l'economia catalana, segons els sindicats.

Els treballadors de l'administració pública ja van perdre el 2010 un 5% del seu sou en la primera rebaixa salarial que va aprovar l'últim Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que va aplicar la Generalitat.

La rebaixa del 3% afectarà de manera directa els 165.000 treballadors públics de la Generalitat, encara que els sindicats van assegurar que els pressupostos per al 2012 permeten que, en cadena, s'apliqui també a treballadors d'empreses públiques i del sector concertat fins a arribar a prop de mig milió de persones.

La vicepresidenta, que va reiterar que s'intenta que cap treballador públic sigui acomiadat "per raons pressupostàries", va explicar que si el Govern pren mesures d'aquest tipus, en cap cas els funcionaris catalans en sortiran "perjudicats".