Tres de cada deu joves catalans d'entre 18 i 24 anys acaben l'ESO i abandonen els estudis. Aquesta decisió pot conduir, en un futur, cap a greus problemes laborals. I és que aquest grup té tots els números, a la ciutat de Girona, per quedar-se a l'atur. Així ho demostren les xifres que l'Ajuntament va posar ahir sobre la taula i que situen en un 80% el nombre d'aturats que no tenen un carrera universitària ni de formació professional. Per això, l'equip de govern iniciciarà una campanya als instituts i centres d'ensenyament de la ciutat per incidir en la necessitat que els joves continuïn els estudis.

Al costat oposat d'aquest grup d'edat, la crisi ha deixat malparades les persones sense feina majors de 45 anys, dels quals gairebé la meitat, un 46%, fa més de 12 mesos que no treballen. Aquests últims, anomenats també "aturats de llarga durada" són, a banda dels joves, el segment en el qual l'Ajuntament centrarà els seus esforços i la formació serà, de nou, l'arma per facilitar-los la seva reinsersió.

El mes de gener es va tancar amb un total de 7.758 aturats a la ciutat de Girona, un 11,7% del total de persones que hi ha al municipi en edat de treballar. Tot i estar per sota del 12% del conjunt de la demarcació, la realitat és que, per trams d'edat, l'estadística mostra com la crisi no té pietat. Segons les xifres presentades ahir per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, un 21,8% dels aturats (1.691 persones) tenen entre 16 i 29 anys, un 43,9% (3.408) entre 30 i 44 anys i un 34,3% (2.659) més de 45 anys.

Des del 2008 fins a dia d'avui els dos últims trams d'edat són els que han augmentat significativament.

El perfil de l'aturat gironí es divideix en un 53% d'homes i un 47% de dones i en ambdós casos els nivells formatius són molt baixos. Només un 15% dels primers tenen estudis de formació professional o universitari mentre que en el gènere femení són una mica més estudioses, un 25,5% amb carrera o títol de FP. Per nacionalitats, un 34% dels aturats masculins són estrangers contra el 23% en el cas de les dones que tenen com a principal destructor d'ocupació el sector serveis (un 80,5% de les aturades provenen principalment del comerç al detall, serveis de menjar i begudes, activitats sanitàries o educiació). En el cas dels homes, una tercwra part dels aturats provenen del sector de la construcció.

A la part baixa de la franja d'edats, un 13,5% dels joves d'entre 16 i 29 anys fa més de 12 mesos que estan sense feina i un 71,5% menys de sis mesos. Amb tot, els joves sense ocupació anterior han augmentat, un fet que denota una major tendència a registrar-se a les Oficines de Treball de la Generalitat, tot i no ser perceptor de prestacions.

Finalment, l'Ajuntament va voler incidir en els majors de 45 anys, dels quals un 46% són de llarga durada i un 20% pertanyen al sector de la construcció, és a dir, 4 de cada 10 aturats.

Actuacions de l'Ajuntament

"Hem d'intentar fer entendre que rere aquestes xifres hi ha persones", va començar dient Puigdemont per valorar les dades presentades durant el primer ple del Consell Econòmic i Social. Per això el primer que ha fet el consistori per abordar la problemàtica és començar a elaborar un estudi que realitzi una diagnosi del perfil de l'aturat, encara més exhaustiu, per "disposar d'una radiografia el més exacta possible sobre les variables que intervenen i condicionen l'atur a la ciutat", va dir Madrenas.

"Davant la magnitud del problema", va valorar Puidemont, la formació serà l'eix central de les polítiques d'ocupació. En primer lloc, per lluitar contra el fracàs i abandonament escolar s'engegarà un programa als instituts i centres d'ensenyament de la ciutat, adreçat a pares i alumnes, per "incidir en la importància que té la formació" a l'hora de trobar una feina. Amb aquesta acció, es vol evitar que els joves abandonin els seus estudis abans d'hora. En segon lloc, també es prioritzarà les actuacions dirigides als aturats majors de 45 anys, un sector a qui costa reinserir al mercat laboral.

Creació de noves empreses

Puigdemont i Madrenas van presentar també el resultat del servei Girona Emprèn que durant el 2011 va donar suport a la creació de 79 empreses, fet que representa la creació de 121 llocs de treball.

Quant a aquest perfil d'empresaris, un 56% són homes i un 44% dones. El 55% del total estaven en situació d'atur mentre que el 47% té estudis primaris i secundaris, un 19% amb FP, BUP, COU, batxillerat o cicles formatius i un 34% amb estudis universitaris. Finalment, un 19% de les que han creat una empresa són joves, un grup d'edat pel qual s'ampliaran xerades i tallers de generació d'idees per fomentar l'emprenedoria.