El consum d'energia elèctrica a les comarques gironines va caure un 3,19% l'any 2011, a causa de la crisi econòmica, però també de la climatologia. Segons dades d'Endesa, amb diferència el principal subministrador a la demarcació, l'any 2011 la demanda total a la demarcació va arribar a 4.908 milions de Kilowatts hora (kWh) quan en l'exercici anterior va arribar als 5.069 milions de kWh. La caiguda del consum ha estat generalitzada al conjunt de Catalunya i també de l'Estat, on la demanda va caure un 1,9% respecte al 2010.

Les tensions derivades de la crisi de deute van empitjorar les expectatives econòmiques la segona meitat de l'any, cosa que ha fet baixar el consum industrial, sobretot en el darrer trimestre de 2011. A Girona, durant els mesos de novembre i desembre, el consum va registrar descensos superiors a l'11%.

Una caiguda similar es va produir al mes de juliol. En aquest cas, el motiu va ser la brusca caiguda de les temperaturs en un mes molt més plujós de l'habitual. Això va causar la cancel·lació de reserves en el sector turístic i també va permetre prescindir d'aires condicionats, fet que es va traduir un menor consum energètic.

La climatologia també explicaria part del descens de demanda energètica de l'últim tram de l'any. Per exemple, en alguns punts del territori, la temperatura mitjana de la primera quinzena de novembre va ser fins a 3 graus superior a la normal.

El consum total d'electricitat en el conjunt d'Espanya es va situar l'any 2011 en 251.706 milions de kWh, fet que suposa tornar a nivells inferior al de 2005, segons l'avanç estadístic ofert per l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa) .

La patronal elèctrica, que inclou en el càlcul una estimació de l'autoconsum dels cogeneradors, assenyala a més que la producció va descendir un 2,8% i es va situar en 293.737 milions de kWh, a caysa del descens en el consum intern i del 27% en el saldo exportador.

La producció hidroelèctrica va descendir un 28,4% com a resultat d'una hidraulicitat inferior a la mitjana històrica, mentre que la nuclear va augmentar en un 6,9% per la coincidència de la parada per a la recàrrega de combustible de totes les centrals al llarg de? ?l'any.

Per la seva banda, la producció amb gas natural va baixar un 17,7%, mentre que la producció amb carbó va créixer un 83% en relació amb l'any anterior, en el qual s'havien registrat valors històricament baixos. Les instal·lacions de cogeneració i d'energies renovables van augmentar la seva producció en un 0,6% respecte a l'any anterior.

El descens de la demanda i la ?incertesa actual està retardant algunes inversions en infraestructures, com la paralització dels projectes per augmentar la capacitat de producció de les centrals reversibles d'Estany Gento-Sallent i la de Morets-Baserca, ambdues a Lleida.