Girona segueix comprant més dècims per a la loteria d'Ikea. L'Ajuntament ha ofert a la multinacional del moble d'origen suec que s'instal·li a Girona en uns terrenys pròxims a l'autopista. El consistori podria així agafar avantatge davant d'altres poblacions ja que la capital gironina és l'únic emplaçament de tota la demarcació que compleix amb els criteris de la llei de comerç. Per contra municipis com Salt i Fornells de la Selva necessiten un canvi legislatiu perquè no compleixen amb els requeriments. La Generalitat però ja ha fet saber també als interessats que el canvi normatiu es produirà el 2013.

La multinacional Ikea es va apropar a Girona després de l'estiu per demanar informació sobre la possibilitat de tenir uns terrenys pròxims a l'autopista. Fonts municipals no van voler avançar detalls dels compromisos, però es tractaria d'acords per garantir l'ocupació i l'estabilitat laboral. De fet, el prinicipal interès que arribi Ikea és el seu impacte sobre l'ocupació: la multinacional preveu que un centre d'Ikea a les comarques gironines generi uns 400 llocs de treball directes, altres d'indirectes i més de 60 milions en inversió, manifesten.

El principal inconvenient per Girona és que l'empresa no té cap pressa en decidir-se. Les mateixes fonts van confirmar que es tracta d'un projecte empresarial a mitjà termini i que això afavoriria que es produís un canvi en la legislació i que es tornés a obrir la porta a d'altres municipis de l'àrea de Girona. Tanmateix des de l'administració local també es veu com un possible avantatge perquè la sortida de l'AP-7 a l'alçada de Sant Gregori estigui en complet funcionament i al seu voltant s'hagi desenvolupat el barri de Baix Domeny.

El temor de l'Ajuntament de Girona per un canvi legislatiu és completament fundat i fins i tot el consistori gironí té assumit que s'acabarà produint. El Partit Popular, la principal crossa del govern d'Artur Mas, s'ha mostrat partidari d'una modificació normativa perquè les multinacionals tinguin més facilitats per instal·lar-se a Catalunya.

El Departament d'Empresa i Ocupació preveu tenir llesta la nova llei entre finals del 2012 i principis del 2013. El nou text, que unificarà en una sola norma la regulació del sector, encara està per redactar i el contingut s'està debatent amb el sector. El Govern ha promogut un debat amb les quatre patronals representatives del sector.

Davant aquesta situació, les opcions del Salt-Vilablareix -a tocar de l'Espai Gironès- o les de Fornells continuarien essent intactes si no s'avança més en el projecte de Girona

Salt, el projecte preferit

Per a la multinacional Ikea el temps d'espera servirà també per recuperar el consum i per encarar el projecte que més li agradava. Com va explicar la portaveu del PSC a Salt i exacaldessa, Iolanda Pineda, quan governava al municipi un dels responsables de la cadena sueca li havia admès que un solar entre Salt i Vilablareix era el més idoni per ubicar-se, entre Barcelona i la frontera. Tant Pineda, com l'actual alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU) han demanat el canvi de la legislació vigent.

L'Ajuntament va aprovar en el ple del 21 de juliol un plec d'al·legacions perquè Salt fos considerada com una ciutat de més de 50.000 habitants sobre la base de l'entorn metropolità del qual forma part. El govern no va acceptar les al·legacions i poc després, el conseller Mena es va reunir amb l'alcalde de per informar-lo del procés per canviar la legislació.

Fornells de la Selva també reclama el canvi de la legislació i l'empresa s'ha mostrat interessada en uns terrenys però la multinacional sueca ha anat perdent interès davant les propostes de Girona i Salt.