Els sindicats CCOO i UGT van convocar ahir una vaga general de 24 hores per al pròxim 29 de març, decisió que va lamentar el Govern central, que els va demanar "reflexió", perquè és un "error convocar-la en aquests moments".

Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, van explicar que la vaga és inevitable i que l'ha provocat el Govern amb la seva negativa a negociar amb ells la reforma. Sobre la data elegida van explicar que aquest dia al parlament s'estaran negociant les esmenes dels diferents grups al text de la norma.

Per a Méndez els "errors" del Govern han convertit la protesta en "justa i necessària", mentre que per a Toxo la reforma no es compadeix de les necessitats de l'economia ni de la societat.

Els dos líders sindicals van advertir que el dia 29 de març no acaba el conflicte amb el Govern i que el seu triomf el vinculen a aconseguir una rectificació de la norma.

Per això, van avisar a l'Executiu que té fins a aquest dia per modificar-la perquè el seu objectiu no és "treure a la gent al carrer".

Toxo va opinar que la reforma és rebutjable per les formes, ja que no hi ha hagut "ni el més mínim intent" de negociació per part de l'Executiu, i també pel context, ja que ara són més prioritàries la fiscal o la del sistema financer.

Del seu contingut va ressaltar que suposa una "brutal" regressió en matèria de contractació, facilita l'acomiadament "lliure i gratuït" i elimina els controls administratius.

Méndez va afegir que té l'acomiadament "com a fi, principi i eix", a més que hi ha una preponderància sense precedents de les decisions unilaterals dels empresaris.

Això suposa que el Govern es "desentén" del problema de l'atur, va assegurar Méndez, qui considera que la reforma és una "ofrena" a les exigències dels mercats.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, va demanar a CCOO i UGT que reflexionin per la inoportunitat de convocar-la en un moment de "greus dificultats per a tots".

Segons la vicepresidenta una protesta així mai aportarà solucions i va desmentir que el Govern no l'hagi negociat amb ells.

A Catalunya, els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, van acusar CiU de tenir un doble discurs i defensar aquí les competències de la Generalitat en matèria de relacions laborals mentre al Congrés donen suport a la reforma laboral.

En el pol oposat, la patronal Foment del Treball va advertir que la convocatòria d'una vaga general és "molt perjudicial" per a l'economia ja que pot dissuadir possibles inversions.

Segons que opina aquesta patronal, la vaga afectarà de manera negativa les empreses, els assalariats, les arques públiques i la imatge de Catalunya i Espanya, quan "és evident que el mercat laboral espanyol necessita més flexibilitat" i la reforma laboral aprovada pel Govern del PP "apunta en la línia de resoldre gran part dels problemes de rigidesa de les relacions laborals a l'Estat".

A Girona, el president de la patronal FOEG, Jordi Comas, lamentava la convocatòria d'una vaga que al seu parer és "absolutament inoportuna i precipitada", ja que s'ha convocat quan "encara hi ha possibilitats de negociar".

En una línia similar es va expressar la patronal Pimec. El seu president, Josep González, va dir que la vaga "no podria ser menys oportuna", tenint en compte la caiguda del consum a Espanya, i va afegir que no és la cosa més responsable ara mateix. "Sembla que els sindicats no tenen un altre camí que la vaga", va lamentar González, que va assenyalar que poden discutir els aspectes que consideren negatius mentre duri el tràmit parlamentari.

Des dels partits catalans, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, va demanar al Govern que s'assegui a negociar amb els sindicats per evitar la vaga, ja que una mobilització d'aquestes característiques "mai no és una bona notícia".

Més contundent va ser ERC en expressar de forma directa el seu suport a la vaga ja que considera que "cal parar una reforma que provocarà un greu desequilibri en els drets de treballadors i empresaris".