El Govern català té previst aplicar una nova retallada salarial de gairebé el 2% als empleats públics de la Generalitat, que es veuria reflectida en la paga de desembre i que se sumaria a la rebaixa del 3% planejada per a la nòmina de juny coincidint amb la paga extraordinària.

Aquests plans quedarien anul·lats si el Govern de Mariano Rajoy decideix en les pròximes setmanes imposar pel seu compte una rebaixa general en el sou dels funcionaris de tot l'Estat.

Després de reunir-se al Palau de la Generalitat amb el president canari, Paulino Rivero, el president català, Artur Mas, va recordar que fa uns mesos ja va anticipar que la reducció de salaris dels funcionaris el 2012 rondaria el 5%.

En concret, Mas va avançar el passat 3 de gener que els prop de 230.000 funcionaris de l'administració pública catalana veurien reduït el seu sou una mica menys del 5% el 2012.

Però quan la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, va fer públic el passat 17 de febrer que es rebaixaria el sou dels treballadors públics en un 3%, aplicat en la nòmina de juny, no es va detallar que podria haver-hi una retallada addicional del 2% a final d'any, coincidint amb la paga extra de desembre.

Mas va insistir que ell ja va advertir d'aquest ajust salarial fa un temps: "No hi ha res de nou, ja vaig parlar que l'ajust d'aquestes condicions laborals a Catalunya el 2012 quedaria a l'entorn del 5%, una mica per sota".

Si Rajoy decidís aplicar per a tota la funció pública d'Estat espanyol una mesura similar a la qual es planeja a Catalunya, el Govern retiraria la seva rebaixa salarial i aplicaria la retallada impulsada des de Madrid.

"Però això ara és una incògnita", ha afirmat Mas, que segueix "a l'espera" de conèixer els Pressupostos Generals de l'Estat que el Govern central presentarà a final de mes.

Depenent de la previsió d'ingressos que s'h reflecteixin, la Generalitat podria veure's obligada a replantejar-se els seus propis comptes per al 2012, elaborats d'acord amb les previsions que va oferir al juliol de 2011 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Els partits de l'oposició a Catalunya van carregar en bloc contra l'anunci de Mas. El PSC atribueix una eventual nova retallada en el sou dels funcionaris al fet que Mas "ha preferit" pactar amb el PP que amb els sindicats. La portaveu parlamentària socialista adjunta Laia Bonet, va dir que "El més greu és el com passa tot això. Passa sense diàleg amb els sindicats i sense debat parlamentari. Aquesta és la conseqüència del xec en blanc que CiU ha donat al PP".

Per la seva part, el portaveu del PP català, Enric Millo, va dir que el Govern s'ha "precipitat" perquè hauria d'esperar a conèixer el contingut dels comptes públics de l'Estat per a 2012 abans de parlar d'"ajustos pressupostaris".

Des d'ERC, Marta Rovira, va mostrar-se "totalment en contra" d'una nova retallada i va reclamar diàleg amb els sindicats. De la seva banda, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz,va acusar el Govern de carregar sobre els empleats públics el "despropòsit" de les seves polítiques: "Quan alguna cosa no surt bé al Govern, es rebaixa el sou als treballadors públics".