El Fòrum Carlemany és una associació d'empreses industrials que aplega bona part de les més punteres de Girona. El seu president, Marc Sansalvadó, es mostra a favor de la reforma laboral però no veuria malament petits canvis

Com va viure la jornada de vaga?

Amb força tranquil·litat, a la meva empresa tot el que va passar és que alguns van arribar tard a treballar per culpa de les carreteres tallades.

Creu justificada la convocatòria?

En absolut. Aquí ens movem massa per l'acció/reacció. L'anàlisi que amb aquesta reforma es retallen els drets dels treballadors, no el comparteixo. Probablement aquesta reforma serveixi precisament per establir les bases de nous drets.

Creu que va ser perjudicial la mobilització de dijous?

Clarament. Estem tots d'acord que en aquests moments l'exportació és una de les solucions a la crisi que estem patint. I la mala imatge que hem donat amb tots els incidents que va haver-hi serà perjudicial. I vull precisar que no en dono la culpa als sindicats.

De debò creu que pot afectar les exportacions?

Ja està afectant-les! Ja s'ha començat a notar. Avui en dia les empreses valoren molt els riscos, abans de fer qualsevol operació, si preveuen només la possibilitat d'un petit conflicte, opten per disminuir els riscos triant unaltre país.

Però les manifestacions van ser multitudinàries. El Govern no hauria d'escoltar-les?

Si el Govern ha de dur a terme algun canvi en la reforma laboral, ho ha de fer no perquè en una vaga hi hagi més o menys gent , sinó perquè ha d'escoltar tots els canals. Perquè segur que a les manifestacions no hi havia només gent descontenta amb la reforma laboral, sinó amb moltes altres qüestions.

I vostè creu que hi ha aspectes que cal modificar de la llei?

Suposo que si s'escolta tothom hi haurà punts que poden ser modificats. A mi m'agradaria que hi hagués el màxim de diàleg, perquè en qualsevol tema hi ha sempre punts que poden variar-se.

Els treballadors estan espantats...

Aquí tots estem al mateix bàndol, treballadors i empresaris. No hi ha cap empresari a qui se li acudeixi acomiadar treballadors si pot mantenir-los, i crec que la reforma és positiva en aquest sentit.

Quins aspectes creu que podrien ser millorats?

Per exemple, crec que alguns punts vulneren les competències que té Catalunya en aquest aspecte. I altres aspectes penso que es podrien plantejar de manera diferent.

Però en general li sembla una bona llei?

En general, crec, la línia ha de ser la que marca la reforma, sí.

Parlava dels seus desitjos, però creu que el Govern escoltarà altres opinions?

La veritat és que no ho crec, però estaria bé.

Després del 29-M i dels resultats electorals a Astúries i Andalusia, el Govern ha quedat afeblit?

No ho crec, ells saben que el més necessari és tenir clar un camí traçat, i després seguir-lo sense perdre temps. Més aviat deu ser al revés: a causa de les eleccions andaluses -per no perdre vots- segurament han sigut cautelosos. Havent passat ja les eleccions, és d'esperar que ara s'acceleri el procés.

Preparem-nos, doncs?

El Govern no es sent ni més ni menys reforçat, en aquests moments. Ara veuen la línia exacta que s'ha de seguir. Però a veure si la segueix escoltant tothom.