Malgrat les diferents actituds que hi ha, lògicament, entre empresaris i sindicalistes, en general es veu positiu que el Govern iniciés un diàleg per escoltar les diferents postures i, arribat el cas, modificar algun punt de la reforma laboral .

Núria Carrreras

ass. joves empresaris de girona

"És cert que la reforma podria incloure més avantatges per als empresaris de cara a la contrac?tació de treballadors"

Les vagues civilitzades són un dret, però el que ha passat a Barcelona ha sigut vergonyós", es lamenta la presidenta de l'Associació de Joves Empresaris de Girona, que tot i atribuir els indcidents a descontrolats, assegura que una part de responsabilitat recau en els sindicats que van convocar la vaga i la manifestació. Carreras no està d'acord amb la convocatòria: "no era el moment oportú per a una vaga. En tot cas, jo hauria organitzat una vaga a la japonesa, produint més encara", ressalta, tot insistint que "hi ha moltes altres maneres de mostrar el desacord". A més, considera que no es va respectar el dret de tothom de poder anar a treballar: "vam rebre els que menys culpa tenim de la situació: els autònoms i la gent que volia treballar i no va poder". Ja referint-se a la polèmica reforma, Núria Carreras no creu que els treballadors en surtin perjudicats:

"per més facilitats que hi hagués, si un treballador és productiu l'empresari no el despatxarà". En general considera que la reforma no és tan negativa com s'ha dit, però hi troba alguna mancança: "segurament podria incloure més avantatges per als empresaris a l'hora de contractar treballadors, això és cert."

Pere Cornellà

cafès cornellà

"No es va respectar el dret de la gent que volia treballar, segurament s'hauria de revisar la llei per evitar futures situacions similars"

Una vaga general és un dret, i si s'exerceix bé, està molt bé; una altra cosa és aprofitar-se d'aquest dret", assegura el president de Cafès Cornellà. I perquè no hi hagi dubtes del que pensa que va passar a Girona i Catalunya dijous, afegeix: "no es va respectar prou el dret de la gent que volia anar a treballar, i aquesta no és la forma de fer les coses; segurament s'hauria de revisar la llei per evitar futures accions similars", reflexiona. Visiblement molest, afageix que "les coses s'arreglen amb diàleg, però mai amb coaccions i violència". Respecte a la reforma en si, Pere Cornellà és de l'opinió que "s'havia de fer". D'aquesta manera? "Bé, cal esperar a veure'n els resultats, el que està clar és que era un tema pendent, i no des de fa poc, sinó des de fa dècades". L'empresari gironí creu excessiva la preocupaciód'alguns sectors respecte a la facilitat que hi haurà per acomiadar treballadors: "Això que l'empresari vol acomiadar sempre treballadors és un tòpic que ja va essent hora de deixar clar que és fals, ningú té ganes de desfer-se de treballadors, perquè significa que les coses van bé". En la seva opinió, i després de les manifestacions multitudinàries de dijous al vespre, "el Govern no ha de tancar les vies de diàleg, però no per la gent que es va llançar al carrer, sinó perquè un govern sempre ha de dialogar". Segons Cornellà, l'èxit de les manifestacions no va respondre únicament al rebuig a la reforma, sinó "que hi ha molt descontentament en general, molt més enllà d'aquesta llei puntual". "I és lògic, i ho entenc perfectament", assegura.

Enric millo

President del pp de girona

"Es podien seguir dos camins: o continuar fent com fins ara o impulsar una reforma que aportés solucions"

Vull separar la vaga i la manifestació de la violència que va haver-hi a Barcelona, perquè no és bo barrejar-ho. Ara bé, és evident que hi va haver manca de previsió, alguna cosa va fallar i Felip puig haurà d'anar al Parlament a donar explicacions", manifesta Enric Millo d'entrada. Salvant aquesta precisió, Millo opina que la vaga va ser modèlica, ja que "es va garantir el dret de tothom, tant dels que volien fer vaga com dels que volien treballar". En la seva opinió, el seguiment va ser similar "a la darrera vaga general". Com a membre destacat del Partit Popular, Enric Millo està convençut que tot i les manifestacions de rebuig, "la reforma laboral continuarà endavant perquè és totalment necessària, i els seus elements troncals no patiran cap modificació". Ara bé, el dirigent popular estima que "el Govern estudiarà totes les esmenes que es presentin i escoltarà totes les veus", per la qual cosa no descarta petites variacions que, tammateix, segons insisteix, "no afectaran allò fonamental". Reconeix Millo que la reforma "per si mateixa no crearà ocuapció, però almenys evitarà que se'n destrueixi més i que augmenti l'atur". La gran afluència de ciutadans a les manifestacions significa per ell que "hi ha gran preocupació i molt descontent, i jo ho entenc". Això sí, assenyala que "és l'herècia de polítiques anteriors que s'han dut a terme els darrers anys". Millo afegeix que "a diferència de l'anterior Govern, que no feia res, el PP aporta solucions". "Hi havia dos camins a seguir: o continuar fent el mateix que fins ara o impulsar una reforma que aporti solucions", finalitza.

Manel Xifra

president de comexi

"La reforma pot ser positiva a mig termini, però també és necessari solucionar l'actual restricció de crèdit a les empreses"

Entenc la frustració de molta gent, però la situació és la que és i aquesta mena de protestes no ajuden a donar confiança en el nostre país en l'àmbit internacional. En conseqüència, només poden agreujar la situació i, per tant, són més contraproduents que beneficioses per al conjunt del país", opina el president de Comexi. Personalment, també es va sentir perjudicat: "la vaga va ser seguida per una minoria dels nostres col·laboradors, però evidentment afecta el normal funcionament i perjudica també la nostra imatge davant els clients dels mercats exteriors". Pel que fa a a la reforma, la seva opinió és que "potser hi ha algun punt discutible i que s' haurà de modificar, però va en la bona direcció. A mig termini reduirà la desocupació, però cal també solucionar l'actual restricció de crèdit a moltes empreses".

DOLORS BASSA

secretària general ugt girona

"No serà la ?darrera mobilització, que sàpi?guen que es trobaran al davant la força del carrer"

La manifestació va signficar que les coses han de canviar i que forçosament hi ha d'haver un diàleg", explica la líder sindical gironina. Dolors Bassa qualifica d'"èxit" a Girona tant la vaga general com la manifestació, i adverteix que "no és la darrera mobilització que farem pel mateix motiu, que sàpiguen que es trobaran al davant la força del carrer". Per Dolors Bassa, el que ha fet el Govern tirant endavant una reforma així sense diàleg "és anar contra les relacions socials i laborals que tant han costat d'establir".

bartomeu compte

secretari general de ccoo agirona

"Hi ha descontentament no només amb la reforma laboral, també en temes del Govern català"

Es va notar un gran descontentament no només amb la reforma, sinó amb temes específics del Govern de Catalunya, com les retallades en sanitat i educació, les hipoteques, etc.", interpreta Compte. A partir d'ara "a veure si el Govern fa el que ha de fer i escolta la gent, i em refereixo tant al del PP com al de CiU". És conscient que "alguna cosa s'ha de fer", però estima que "hi ha d'haver un punt intermig de trobada". Malgrat el que es digui, està convençut que la reforma, tal com està ara "promou els acomiadaments".