Els Mossos d'Esquadra estan investigant mort d'un home, Josep Subirós Salip, de 93 anys i veí del barri de Vilatenim, el cadàver del qual va aparèixer aquest dimarts a la nit a casa seva, a peu de la carretera que va de Figueres a Roses. La víctima presentava signes "evidents" de violència i estava al terra d'una habitació enmig d'un bassal de sang quan la seva filla i el seu nét el van trobar. Per aquest motiu i pel fet que la casa estigués remoguda, una de les hipòtesis amb la qual es treballa és el robatori. El jutge que porta el cas, que es troba al jutjat d'instrucció número 7 de Figueres, ha decretat el secret de sumari. L'autòpsia se li practicarà avui.

L'home vivia sol en aquest habitatge i era molt conegut a Vilatenim. Ningú s'esperava un desenllaç tan tràgic per a algú que aquest mateix divendres hauria fet 94 anys i que, malgrat l'edat, es trobava "en plena forma". Cada dia, quan tornava de fer el volt i prendre alguna cosa a Figueres, cap a les nou del vespre trucava a la seva única filla per dir-li que ja era a casa. Potser el fet que no ho fes aquest dimarts la va posar en alerta, explica una amiga de Subirós, Emília Pla. Precisament, va ser la filla -que l'anava a visitar sovint- qui va donar l'alarma als Mossos en trobar-se el seu pare mort pels volts de les onze de la nit. Segons sembla, estirat al terra, enmig d'un bassal de sang i amb la casa remenada. Agents de la policia científica van estar ahir durant tot el matí inpeccionant la casa on vivia ?Subirós per trobar indicis o pistes de les causes de la mort.

L'habitatge presenta un aspecte d'abandonament amb tres portes de fusta molt deteriorades a través de les quals és fàcil accedir-hi. Per això ahir alguns dels veïns explicaven que en alguna ocasió s'hi havia trobat gent dormint. De fet, creien que potser algú havia entrar a la casa pensant que no hi havia ningú i que en trobar-se'l es podria haver desencadenat el fatídic desenllaç. D'altres, en canvi, creuen que algú que pensa que es tracta d'una casa on no viu ningú no hi entra a robar ni a buscar res. "Potser sabien molt bé on anaven" afegeixen. Diuen, a més, que era una persona molt amable i descarten que pogués tenir enemistat amb ningú. L'Emília diu, però, que li consta que ja li havien entrat a casa en d'altres ocasions i que potser "el vigilaven". Els Mossos asseguren que mantenen totes les línies d'investigació obertes però el que sí que han deixat clar és que presentava signes evidents de violència, tot i que no han concretat amb quin tipus d'arma o objecte s'haurien causat.

En Josep era conegut com en "Pep del mont" pels seus amics més propers i era una gran aficionat a les sardanes. Segons explica l'Emília, era ell qui organitzava cada any després de la Festa Major de Banyoles una trobada a la Mare de Déu del Mont, on es tocaven sardanes, es feia una missa i una arrossada. Havia treballat tota la vida com a encarregat de l'empresa de màquines Singer, tot i que també el coneixien per la carnisseria que regentava la seva dona -que va morir fa uns anys- i que havien tingut temps enrere a sota de la casa on va tenir lloc el crim.

El barri de Vilatenim es troba a tocar del de la Marca de l'Ham i ahir el president de l'Associació de Veïns, José Luís Ruiz, lamentava el fets. Assegura que en els darrers dies hi ha hagut quatre robatoris a domicilis a la zona i que, en un cas, van robar amb els amos a dins. Critica la manca de seguretat i reclama més efectius.