El Ministeri de Sanitat està estudiant diverses fórmules per retallar al voltant de 7.000 milions addicionals en la despesa de la sanitat espanyola que van en la línia de reordenar la cartera de serveis bàsics, mantenint el nombre de patologies que ara s'atenen però canviant-ne la gestió i marcant prioritats.

Alhora, el departament que dirigeix Ana Mato estudia el pagament de les medecines en funció de la renda, més control del turisme sanitari, aplicar la recepta electrònica i una targeta sanitària única a tot l'Estat, així com reduir el transport sanitari. En el ventall de mesures hi figura també la posada en marxa d'una central de compres, una proposta que podria suposar un estalvi de fins al 10% dels 7.000 milions que preveu retallar el Govern en sanitat.

Tenint en compte que el gruix d'aquesta retallada l'han d'aplicar les Comunitats Autònomes, el Ministeri portarà aquestes fórmules a la reunió del Consell d'Interterritorial de Salut el 18 d'abril.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ja va afirmar ahir que la reforma sanitària "estructurada i contrastada" amb les comunitats autònomes estarà en dues setmanes i inclourà una "redefinició" de la cartera dels serveis bàsics per fer-la "més racional i adequada". Aquesta redefinició passa per reordenar la cartera de serveis i modificar-ne la gestió. Així, en el cas de la infertilitat, es treballa amb la idea de restringir tractaments si ja s'han produït diversos intents sense èxit i les possibilitats d'embaràs són marginals; o les operacions de canvi de sexe, que es mantindran però només en casos patològics.

El Govern també preveu estalviar en el transport sanitari, reduint els desplaçaments que realitzen les ambulàncies des del domicili fins als centres hospitalaris, sempre que la situació del pacient ho permeti. Alhora, busca estalviar amb el turisme sanitari, controlant més les persones d'altres països que acudeixen a Espanya per sotmetre's a operacions i intervencions quirúrgiques.

Altres mesures en les quals treballa l'Executiu és el pagament de les medecines en funció de la renda -respectant la confidencialitat de les dades fiscals dels usuaris- o implantar la recepta electrònica i la targeta sanitària única que inclogui les dades del pacient. Sanitat, que treballa en aquestes reformes des que va començar la legislatura, vol que l'estalvi afecti tan poc com es pugui els ciutadans i subratllen que, en cap cas, el Govern no introduirà el pagament en les prestacions sanitàries.

Preocupació a Ensenyament

Pel que fa a Ensenyament, la consellera Irene Rigau va qualificar de "preocupant" l'anunci del Govern espanyol de noves retallades i es va preguntar fins a quin punt al darrere no hi ha "ganes de canviar el model autonòmic", a més de recordar que la LEC "permet garantir que hi ha racionalitat i que no hi ha duplicitats" en el model educatiu català. També va dir que l'Estat ha de comptar amb les comunitats i que Catalunya "fa dos anys" que prepara el curs escolar amb austeritat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha suggerit a l'Executiu de Mariano Rajoy que estudiï introduir el copagament en la manutenció dels malalts en hospitals, cobrant 10 euros al dia com a Alemanya, amb exempcions per a determinats col·lectius, com per exemple els pacients amb rendes més baixes. La Generalitat assegura que la retallada de l'Estat de 10.000 milions d'euros en sanitat i educació reflecteix "desconcert" i genera incerteses. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va valorar així la retallada que l'executiu de Mariano Rajoy va anunciar dilluns mitjançant nota de premsa. Homs va indicar que el Govern català rebutja la retallada tant a nivell formal -per com s'ha anunciat- com pel contingut i va assegurar que "creix el rebuig" de l'executiu català als Pressupostos Generals de l'Estat. europa press barcelona