El conseller de Salut, Boi Ruiz, va afirmar ahir que les mesures anunciades per la ministra al Consell Territorial de Sanitat "són insuficients" per eixugar la diferència entre els ingressos i la despesa que han d'afrontar les comunitats autònomes, i per aquest motiu va demanar a l'executiu espanyol que busqui un finançament complementari a través de mesures adoptades en el Consell de Política Fiscal i Financera. També va apuntar que la Generalitat estudiarà si el copagament anunciat per l'Estat és compatible o no amb l'euro per recepta. Segons el text dels pressupostos de la Generalitat, Ruiz entén que "podria ser compatible" perquè "no diu ni una cosa ni l'altra". "Simplement mirarem si aquestes mesures no són un segon esforç sobreafegit un cop més als ciutadans respecte al finançament sanitari, perquè almenys a Catalunya no podem fer més esforços en contenció de costos sanitaris".

El conseller va afirmar que les mesures són "necessàries i adequades" però "insuficients" per "aguantar un sistema sanitari que té el seu problema en el finançament, i no en la despesa". També va recordar que a Catalunya "ja hem fet tot l'esforç màxim d'ajustar la despesa i no pot anar més enllà" i, per tant, calen "decisions sobre el seu finançament" que podrien ser en forma d'impostos finalistes o altres fórmules per afegir recursos al conjunt del sistema. acn/ddg madrid

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va acordar ahir amb les Comunitats Autònomes implantar per primera vegada en la història del Sistema Nacional de Salut el copagament de medicaments per als ciutadans amb pensions contributives, que hauran de pagar un 10% del preu dels seus medicaments amb recepta fins a un màxim de 8 o 18 euros al mes, en funció de la seva pensió. En canvi, els aturats que ja han esgotat la seva prestació per desocupació, que abans en pagaven un 40%, els tindran gratis "fins que trobin feina".

Així ho van decidir en una nova reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la qual també es va donar el ?vistiplau a crear diferents categories per als treballadors actius, que fins ara tots pagaven un 40% i ara ho faran "segons la seva renda", fins a un màxim del 60% i de 60 euros al mes -per als que ?tinguin una renda superior a 100.000 € anuals.

Així, Sanitat preveu un estalvi anual de 3.500 milions, tot i que Mato va assegurar que la iniciativa "no té afany recaptatori" i va demanar "perdó" per haver de prendre aquestes mesures, amb les quals "s'evita que hi hagi copagament sanitari i que l'assistència sanitària a Espanya segueixi sent gratuïta" -va concloure.

Aquesta modificació del sistema de copagament farmacèutic s'aprovarà en el pròxim Consell de Ministres i, segons va avançar Mato, es podrà posar en marxa en els pròxims dos mesos un cop s'hagin resolt les modificacions tècniques que necessita.

Així mateix, Sanitat i les comunitats també van acordar diferents mesures sobre el preu dels medicaments; treure del finançament alguns fàrmacs que no aporten valor terapèutic; incorporar al Dret espanyol una directiva per "acabar amb el turisme sanitari"; canviar la cartera de serveis per distingir entre prestacions bàsiques, suplementàries i accessòries; i apostar per una central de compres per a l'adquisició de medicaments i tecnologies. Amb això i altres mesures de les autonomies, Mato va afirmar que "s'aconseguiran estalviar els 7.000 milions anunciats pel Govern".

Les mesures al detall

La modificació de l'actual sistema de copagament farmacèutic acordat per Mato i les comunitats autònomes redueix el nombre de persones que no han de pagar pels seus medicaments amb recepta a la farmàcia, cosa de la qual ara només es beneficiaran els aturats sense prestació i les persones amb pensions no contributives o renda de reinserció.

A partir d'aquí, s'estableixen diferents categories "segons la renda" per als treballadors actius i per a la resta de pensionistes, que a partir d'ara hauran de pagar un percentatge del preu de les seves medecines. "No paguen els que tenen menys i paguen més els que tenen més, i a partir d'aquí es gradua", va explicar Mato.

En concret, els pensionistes pagaran un 10% del preu dels seus medicaments. No obstant això, aquells amb rendes inferiors als 18.000 € no en pagaran més de 8 al mes, un límit que per als pensionistes amb rendes que superin els 18.000 serà de 18 € mensuals.

En el cas dels treballadors actius, s'estableixen diferents percentatges de copagament en funció de la renda que acaba amb el 40% que es pagava. A partir d'ara, aquest percentatge només serà vàlid per a treballadors amb una renda inferior als 18.000 € anuals, sense ?obligació de tributar a l'IRPF, i per a famílies nombroses. Per a aquells que guanyen més de 18.000 € anuals, l'aportació serà d'un 50%; mentre que els treballadors amb rendes iguals o superiors als 100.000 € anuals en pagaran un 60%, fins a un màxim de 60 € mensuals.

Posar en valor el medicament

La voluntat de Sanitat, Ana Mato, va explicar la ministra, és "posar en valor el medicament" i evitar que "es tirin fàrmacs a les escombraries". En l'actualitat, l'Estat és el segon país què consumeix més fàrmacs "quan no estem tan malalts", i cada any es destrueixen 3.700 tones de medicaments que han caducat o no s'han utilitzat. Per combatre aquestes pràctiques, Mato va dir que estan treballant amb les farmacèutiques per adequar els envasos dels medicaments a la durada del tractament.

D'altra banda, Sanitat i les comunitats autònomes van acordar establir una cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut que "asseguri que tots els espanyols, amb independència de la comunitat autònoma en la qual visquin, tinguin accés a les mateixes prestacions sanitàries, de la més alta qualitat". Aquesta cartera comuna bàsica de serveis assistencials inclourà, com fins ara, els serveis de prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació que es dispensen en centres sanitaris o sociosanitaris, així com el transport sanitari urgent; alhora que hi haurà una cartera suplementària amb prestacions de dispensació ambulatòria i que ja estan ja subjectes a aportació de l'usuari. Mato va destacar la creació de l'Agència d'Avaluació de Tecnologies, l'encarregada de determinar l'ordenació de la cartera de serveis i va afirmar que aquestes millores permetran maximitzar l'eficiència i generar un estalvi d'uns 500 milions.

Pel que fa a la plataforma centralitzada de compres, es considera que permetrà un estalvi d'entre el 15 i el 50%, equivalent a més de 1.000 milions.