El dia D per conèixer el futur de Pep Guardiola tenia una sorpresa inesperada per al barcelonisme. I no va ser que el tècnic de Santpedor canviés d'idea i acceptés continuar una temporada més al club. Com estava previst, Guardiola va confirmar el seu adéu després de quatre anys, però el dia encara guardava una "bomba" inesperada: el gironí Tito Vilanova serà el seu substitut a partir de la temporada que ve. El Barça, amb aquest anunci, s'estalvia entrar durant dies o setmanes en una espiral d'especulacions sobre qui gestionaria el llegat de Guardiola (no serà ni Bielsa, ni Valverde ni Blanc, tres dels noms que més havien sonat), i a més a més confiava aquesta missió a l'actual segon preparador, en una clara aposta per la continuïtat del projecte. Vilanova serà el segon entrenador gironí del Barça, més de mig segle després de Domènec Balmanya (1956-58).

Va ser Sandro Rosell qui va fer l'anunci però de seguida qui va donar-ne les explicacions va ser el secretari tècnic Andoni Zubizarreta. "Quan necessitem un jugador mirem cap avall, a casa. Doncs mirem a casa: Tito. És fàcil. Té els seus riscos, però ens cordarem els cinturons i tornarem a gaudir molt", va garantir. Zubizarreta va voler donar ànims als barcelonistes acollint-se a una màxima que va llançar Guardiola quan va prendre les regnes del primer equip i va dir: "Sortirà bé". L'executiu blaugrana va afegir que el mes d'octubre passat Josep Guardiola va anunciar a ell i a Rosell que no es veia en cor de renovar un any més, a causa que no se sentia amb prou forces per continuar.

"Quan Pep ens va dir que estava pensant a no seguir, vaig voler no creure'm la notícia, però vam començar a treballar en la possibilitat que això fos veritat. I vam començar a treballar en el perfil del substitut", va relatar Zubizarreta. "Pep em deia que l'important era la idea, el futbol, el principi que ens fa diferents i les característiques de com volem que es desenvolupi el joc, amb la implicació dels jugadors de la casa. La pregunta aleshores era: Qui podia substituir-lo? La vida ha de continuar i ell ha estat generós amb mi per donar-me les pistes suficients", va afegir.

Per decidir el recanvi, Zubizarreta es va fixar poder comptar amb un nou entrenador que reunís caràcter, estil, personalitat, tranquil·litat, compromís amb el club "i conèixer la problemàtica de l'entitat perquè hi ha passadissos complexos. Un dia vaig dir a Pep: Tito! I des d'aquí vam començar a treballar". "I per què Tito? Perquè representa tot això: la idea, la preparació i l'anàlisi. Som un equip que no és que posem hores per preparar els partits, és que sacrifiquem les hores de dormir per això. I ?nosaltres necessitem aquesta implicació. I, qui ens la podia donar? Doncs Tito: preparació, qualificació, capacitat de poder-ho fer, compromís, personalitat per poder-ho dur a terme, personalitat per poder estar aquí...", va afegir l'exporter basc.

Fins ara l'únic entrenador gironí que havia dirigit el primer equip del Barça havia estat Domènec Balmanya (1956-58). Sí que hi havia casos de tècnics no gironins que havien treballat a la província, com l'aragonès Vicente Sasot (1964-65), que va dirigir el Girona FC en dues etapes i Josep Seguer, qui va arribar a dirigir uns mesos el Figueres (1979-80).