Un centenar de vehicles van provocar una llarga cua ahir al migdia a la sortida de l'autopista AP-7 de Girona sud en negar-se a pagar el peatge, en resposta a la protesta convocada en diferents punts de Catalunya per la plataforma Prou Peatges.

La convocatòria, que es va realitzar sense cap incidència destacada, va reunir unes 300 persones que a la sortida del peatge donaven el seu suport als conductors que decidien passar per la taquilla de pagament manual i es negaven a pagar.

Els manifestants es van concentrar a partir de les dotze del migdia però els usuaris adherits a la plataforma No Vull Pagar van anar creixent progressivament fins a arribar a crear una llarga cua.

Ferran Artigas, un dels usuaris habituals de l'AP-7 que es va manifestar a Girona, va argumentar que està "fart de pagar autopistes" perquè considera que ja estan "amortitzades".

"És una injustícia molt gran perquè aquestes autopistes ja estan amortitzades 40 o 60 vegades. I que hàgim de pagar és un greuge comparatiu amb la resta d'Espanya. Sóc usuari d'autopistes i no penso pagar cap altre dia perquè crec que els peatges ja no tenen cap sentit. Només serveixen per enriquir uns quants i res més", va declarar Artigas a la sortida del peatge de Girona sud.

De la seva banda, Guillem Carbó, un altre manifestant que va decidir no pagar el peatge de l'AP-7 a Girona sud, va denunciar l'absència d'una xarxa viària alternativa a les autopistes.

"No he pagat perquè hi ha una xarxa viària molt deficient tant a les nacionals com a les comarcals i locals. Estan en molt mal estat. I l'única alternativa que tenim és l'autopista, amb uns preus abusius", va dir.

Entre aquests conductors també hi havia l'iniciador de la campanya #novullpagar, Josep Casadellà. Aquest veí d'Anglès va penjar fa poques setmanes un vídeo al Youtube i, a partir d'aquí, el ressò de la iniciativa s'ha incrementat fins a la protesta d'aquest Primer de Maig.

Dues patrulles de Mossos d'Esquadra es van desplaçar fins a Girona sud. Els agents, però, no van intervenir i es van limitar a controlar el trànsit. En un primer moment, els empleats d'Abertis anaven anotant les matrícules, però com que es va formar una cua que arribava fins a la mateixa calçada de l'AP-7, al final van optar per aixecar barreres durant deu minuts i deixar passar els cotxes.

La protesta es va dissoldre cap a tres quarts d'una del migdia però alguns usuaris van decidir tornar a entrar a l'autopista per l'entrada de Riudellots de la Selva per tornar a protestar i reiterar la seva negativa a pagar el peatge.

La situació a la sortida de Figueres sud també va comptar amb nombrosa participació ciutadana i no va registrar incidents.

La declaració

El subdelegat del govern a Girona, Carles Jaume, va dir que el desdoblament de la N-II al seu pas per la demarcació és un tema de "justícia històrica" però va avançar que no es pot demanar que se solucioni un "problema endèmic" en tres mesos. En relació amb el desdoblament de la N-II també existeix la petició d'alcaldes de la zona de rescatar els peatges en els trams afectats per les obres, és a dir, que siguin gratuïts en certs recorreguts, un debat que segons el subdelegat és "molt delicat" i en què s'ha d'actuar amb prudència perquè és una qüestió en la qual hi ha molts agents implicats.