Ja han passat gairebé quatre mesos des del darrer dia del cap de setmana de Reis en el qual un jove de 24 anys va morir a conseqüència del tret d'un caçador que el va confondre amb un senglar mentre es movia darrere uns matolls. El cas d'aquell 8 de gener va generar una gran controvèrsia i un debat al voltant de la necessitat d'extremar encara més les mesures de seguretat en els perímetres de cacera, tant en la senyalització, els sistemes de comunicació o el tipus de roba que s'ha d'utilitzar. A finals de la setmana passada, el Govern va aprovar mitjançant la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) les modificacions de la normativa per la temporada de cacera 2012-2013, entre les quals destaca l'obligatorietat de senyalitzar les batudes.

El canvi de la normativa preveu que en el desenvolupament de les batudes de caça major practicades tradicionalment a Catalunya, els organitzadors hauran de col·locar als camins i les pistes forestals que donin accés a la zona de les batudes senyals visibles per avisar de la seva realització. Aquestes hauran de ser cartells de xapa metàl·lica, de 50x33 centímetres i amb una impressió en tinta negra i un triangle vermell sobre un fons blanc. Aquesta senyalització s'haurà de col·locar abans de l'inici de l'activitat i es retirarà, com a molt tard, 12 hores després de finalitzar la batuda.

Des de la secció de la Federació de Caça a Girona ja es va advertir que aquesta és una pràctica que ja s'estava duent a terme tot i no estar regulada per llei. De fet, poc després de la mort del jove a Maià de Montcal, el president, Carles Dilmé, ja va explicar també que com a precaucions els caçadors porten roba d'alta visibilitat i es comuniquen a través de walkie-talkies, tot i que en el cas de Maià són mesures que poc podrien haver ajudat.

Restricció a l'estiu

Una altra de les novetats de cara a la temporada 2012-2013 és la prohibició de practicar la caça major entre l'1 de juliol i el 31 d'agost quan el risc d'incendis sigui molt alt i estigui activat el Pla Alfa 3. Segons explicava el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), aquest any aquesta mesura de prevenció es considera encara més necessària ja que l'hivern s'ha caracteritzat per la manca de pluges i un llarg període de sequera. La mesura es considera necessària per prevenir i evitar possibles incendis forestals causats per una activitat que es practica al medi natural amb armes de foc.

Pel que fa les comarques gironines, s'avançarà l'inici de la temporada de cacera respecte a la resta de territoris, ja que és a l'àmbit català on la densitat de porcs senglars és més alta. Així, si a la resta de Catalunya s'iniciarà el primer diumenge de setembre, a la demarcació de Girona començarà a principis de juliol i s'allargarà fins al segon diumenge de març de 2013. Tot i això, durant el mesos de juliol i agost, la caça del porc senglar només es podrà dur a terme quan la sobrepoblació suposi un perjudici per a l'agricultura i comunicant-ho a la Generalitat.