El Govern espanyol ha tornat a moure fitxa per aconseguir un sistema financer sanejat i creïble als mercats. En el primer Consell de Ministres després de la nacionalització de Bankia, l'executiu liderat per Mariano Rajoy va aprovar ahir la quarta reforma del sistema des de l'esclat de la crisi econòmica. L'increment de les provisions dels bancs és una de les mesures destacades però n'hi ha més. El Govern també aposta per fixar el traspàs dels actius tòxics -el que es coneix com a "banc dolent"-, obligar a les entitats bancàries a presentar en el termini d'un mes els seus plans d'integració i comptar amb una valoració "independent" dels actius bancaris. A banda d'aquestes iniciatives, l'Executiu també ha aprovat mesures contra el frau fiscal i per afavorir el lloguer d'habitatges.

Una de les mesures estrella passa per les provisions. L'Executiu obliga els bancs espanyols a mobilitzar 30.000 milions d'euros addicionals que afectaran els crèdits immobiliaris considerats no problemàtics, a diferència de la reforma aprovada a principis de febrer passat, que va exigir a la banca 54.000 milions per sanejar la cartera de crèdits morosos o problemàtics.

D'aquesta manera, la banca espanyola haurà de destinar aquest any un total de 84.000 milions d'euros per sanejar els crèdits a la promoció immobiliària que, sumats a les provisions que ja té constituïda la banca, ofereix una cobertura total del 45 %.

Els bancs compten amb un mes, fins al pròxim 11 de juny, per comunicar al Banc d'Espanya com pensen emprendre aquests sanejaments.

El Ministeri d'Economia dóna per fet que no totes les entitats espanyoles podran afrontar aquests requeriments sense que pateixin un deteriorament en els seus recursos propis o en les seves ràtios de capital.

Per això, el Reial decret Llei aprovat contempla que, posat el cas que una entitat necessiti injeccions de capital, l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), podria realitzar-ho mitjançant la compra d'accions o a través de la compra de títols convertibles, encara que "prioritàriament" s'optarà per aquesta segona.

Es tracta de l'emissió de bons contingents convertibles, denominats "cocos" en l'argot financer, una espècie de préstecs que les entitats hauran de tornar en cinc anys i pels quals hauran de pagar un interès del 10 %.

El Govern ha decidit, també, per donar una imatge de més transparència cap als mercats, encarregar a dos taxadors independents una valoració de tota la cartera immobiliària que té en el seu balanç la banca espanyola.

Els bancs també estaran obligats a traspassar abans que acabi 2012 tots els seus actius immobiliaris problemàtics a altres societats especialitzades a gestionar-los. El Govern insistia en les últimes setmanes que els bancs decidirien si traspassaven els seus actius immobiliaris, però finalment serà obligatori.

Més mesures

El Consell de Ministres també va aprovar una modificació del Codi Penal que preveu una pena de presó màxima de 6 anys per delicte fiscal, en lloc dels 5 establerts fins ara, i recull que el termini de prescripció de les infraccions més greus s'eleva de 5 a 10 anys.

El nou tipus de delicte fiscal s'aplicarà quan la quantia de la quota defraudada excedeixi els 600.000 euros o quan la defraudació s'hagi comès dins d'una organització criminal.

També s'aplicarà quan s'utilitzin negocis, ens o territoris que dificultin o ocultin la identitat de l'obligat tributari o la determinació de la quantia defraudada.

D'altra banda, el Govern vol facilitar que els propietaris d'habitatges de lloguer recuperin els seus immobles, encara que els seus llogaters estiguin al corrent dels pagaments, i agilitzar els processos de desnonament. Així consta en un avantprojecte de Llei que es va donar a conèixer ahir. A més, el Govern ja ha aprovat dins del Decret sobre el sanejament del sector immobiliari una exempció de l'IRPF del 50% de les rendes derivades de transmissió de béns immobles urbans entre l'11 de maig i el 31 de desembre d'aquest any.