Entre 300 i 400 persones amb discapacitat física i psíquica poden perdre els seus llocs de treball durant aquest 2012 a les comarques gironines. Així ho alerten els responsables de diversos Centres Espacials de Treball (CET), empreses que donen feina a persones d'aquest col·lectiu. El motiu de la situació en què es troben els CET és que enguany el Govern de l'Estat ha retallat dràsticament les partides pressupostàries destinades a finançar aquestes empreses, uns diners vitals per ocupar laboralment persones discapacitades i amb risc d'exclusió social.

Segons els CET, el Parlament de Catalunya es va comprometre a garantir per al 2012 el 75% del sou mínim interprofessional dels treballadors de les empreses sense ànim de lucre. No obstant això, a dia d'avui constaten que els pressupostos de l'Estat (font principal de finançament de les CET) no garanteixen ni el 50% dels salaris. El director del CET Tirgi de Celrà, Joan Jordi Quintana, va posar de manifest que respecte al 2011 l'Estat ha reduït en un 56% la partida destinada a subvencionar empreses d'aquest tipus, fet que les aboca "a una situació insostenible".

Segons Quintana, "calculem que 2.500 persones amb discapacitat poden perdre la feina, i d'aquests tranquil·lament 300 o 400 poden ser de Girona". El director de Tirgi va criticar el fet que molts CET tenen diners per cobrir només el 30% dels sous mínims, i va recordar que a principis d'any van rebre "un compromís per part de CiU i PP per reunir els diners necessaris per evitar retallades de sou i acomiadaments".

L'empresa farà els posibles

Per la seva banda, fonts de la Conselleria d'Empresa i Ocupació van explicar que aquest tema ha estat "un dels fronts de batalla" que han portat a Madrid. Aquest departament va deixar clar que els diners que falten "vénen de l'Estat, perquè els CET depenen de l'Estat". En aquest sentit, Empresa va afirmar que la inserció laboral de discapacitats "és una prioritat que mostra la nostra manera d'entendre l'estat del benestar", i van assegurar haver mantingut diverses reunions amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social demanant-los per aquestes partides.

Segons Empresa el Govern central "no ha considerat una prioritat destinar part del pressupost a aquestes activitats", però tanmateix va assegurar que "la Generalitat farà tots els possibles per aconseguir les subvencions per a les CET". De fet, el passat 25 de maig el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena va qualificar la retallada pressupostària per a la inserció laboral dels discapacitats d'"incompliment de la llei". Mena també va explicar que aquesta disminució implica, per exemple, la desaparició de plans d'ocupació, una afectació a la col·laboració amb els ajuntaments en polítiques de foment de l'ocupació i a la col·laboració amb les entitats del l'anomenat Tercer Sector. A les comarques gironines hi ha diverses organitzacions que fomenten la inserció al món laboral de persones amb discapacitat. Entitats com la Fundació Ramon Noguera, Onyar, Tirgi o Àstrid 21 asseguren estar en una situació "crítica" i alerten que si no reben les partides necessàries, a banda d'haver d'acomiadar a milers de persones també hauran de tancar completament les portes.