Els farmacèutics ja han declarat en més d'una ocasió que la taxa l'euro per recepta és una mesura del tot injusta i impopular. I més si són ells els que han de carregar amb la responsabilitat de vetllar pel seu compliment. Ahir diversos farmacèutics van fer evident el seu enuig per haver de fer de "recaptadors" i controlar tots els clients que hagin de pagar.

Per un costat, els treballadors denuncien que els copagaments (el de l'euro per recepta i la taxa estatal que s'ha d'aplicar l'1 de juliol) acabaran enfrontant-los amb els clients. No és una sensació infundada, ja que molts establiments asseguren haver discutit ja amb els clients sobre aquest tema. Ahir Montse Parada, responsable de la farmàcia Perxas Seras de Figueres ho exemplificava d'aquesta manera: "Abans, voliem creure que les farmàcies donàvem un servei sanitari. Ara, aquest servei passarà a ser de recaptació, perquè ens toca donar la cara per un impost terriblement impopular, i més en temps de crisi. Això és un impost revolucionari".

Un altre aspecte que encén els farmacèutics és el fet d'haver de demanar les dades personals dels clients que es neguin a pagar l'euro per recepta. La farmàcia està obligada a donar el producte, però si el client no vol pagar la taxa, primer han d'omplir un formulari i després enviar-lo al CatSalut conforme la persona no ha abonat l'euro.

Josep M. Xirgu, de la farmàcia Xirgu Badia de Girona, raonava que si hi ha algú que no vol pagar l'euro, difícilment voldrà omplir el formulari. En aquest sentit, es va preguntar si l'única alternativa que li quedava al farmacèutic era trucar a la policia perquè certifiqués que aquella persona no havia pagat. Xirgu va criticar que el pes recaptatori caigués sobre les farmàcies i va qualificar la mesura d'irregular, posant de manifest que la taxa tampoc solucionaria els problemes ja que com a molt només eixugaria un 11% de la despesa sanitària total.

Els farmacèutics van assegurar que comprenien la situació econòmica però van ressaltar que hi ha alternatives per cobrar les taxes, com ara aplicar un impost anual que es descompti del sou. En aquest sentit, van criticar les administracions per haver fet una mesura pensant només "en termes burocràtics" i ignorant els efectes negatius sobre les farmàcies.