Cinquanta-dos instituts públics de les comarques de Girona, el 76% del total, faran jornada intensiva el curs vinent, de manera que només impartiran classes al matí. Ara bé, aquest permís per compactar l'horari a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) tan sols tindrà vigència per un any escolar, i allargar-lo o no dependrà de la valoració dels resultats acadèmics que en faci la Direcció territorial d'Ensenyament.

Així ho va explicar el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Albert Bayot. Després d'analitzar les 54 peticions de jornada intensiva rebudes a Girona, la seva direcció territorial n'ha autoritzat el 96,29% i tan sols n'ha rebutjat 2, argumentant que no complien les condicions exigides pel Departament o no tenien el consens del Consell Escolar de Centre. La majoria dels 52 instituts que sí han obtingut el permís estan situats en municipis de l'Empordà, la Selva i el Gironès.

El curs 2012-2013, la Selva tindrà el major nombre de centres de Secundària amb jornada intensiva, 14. Fins ara, en aquesta comarca hi havia l'únic institut gironí amb horari exclusiu de matí, l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric, que ho feia dintre d'un pla pilot a Catalunya. En quantitat, li segueixen l'Alt Empordà, amb 13; el Gironès, amb 12; el Baix Empordà, amb 9; el Pla de l'Estany, amb 3; i un al Ripollès. Ni a la Garrotxa ni a la Cerdanya hi haurà instituts amb compactació horària, d'acord amb la informació facilitada per Ensenyament.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, més de la meitat dels instituts públics del país concentraran la seva activitat al matí el curs vinent: 379 dels més de 600 que existeixen. La Conselleria ha acceptat el 93,58 de les 405 sol·licituds que ha rebut.

L'última setmana de curs

La decisió d'Ensenyament sobre quins centres podran compactar l'horari de l'ESO a partir del setembre va arribar a les acaballes del curs, ja que els instituts implicats tot just la van conèixer la setmana passada. Les classes del curs 2011-2012 van acabar divendres i les preinscripcions per al proper any s'han formalitzat sense que ni famílies ni estudiants sabessin l'horari amb certesa.

Pel que fa a l'horari, Ensenyament estableix que s'hauran de realitzar 6 hores de classe, que majoritàriament aniran de dos quarts de 9 del matí -tot i que es pot organitzar a partir de les 8- fins a les 3 de la tarda; la distribució final dependrà de si els centres opten per un temps d'esbarjo de 30 minuts seguits o dues franges de 20.

L'extensió de l'horari intensiu no satisfà la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) que, tal com recordava el seu president a Girona, Jaume Soler, "sempre ha tingut un posicionament clar a favor de la jornada partida". Malgrat això, Soler va afegir que la Fapac entén "l'autonomia de centre i que cada associació sap les característiques del territori", però "demana un procés clar i transparent perquè hi ha una part implicada, professorat i sindicats, als quals els interessa". En nom de la Fapac, Jaume Soler va exigir "que es valorin els resultats, de manera que si no són bons es reverteixi el procés".

La Fapac alerta sobre l'horari

A més, el president de la federació a Girona va remarcar que "reclamem al Departament que a tots els centres es compleixi el nombre d'hores que s'han de fer, perquè ens consta que en algun institut es vol reduir 5 minuts de cada hora, que són 2 hores i mitja al cap de la setmana, 30 al cap d'un mes i un curs al cap de 4"; "que aquesta jornada continuada no sigui argument per fer menys hores de classe", va concloure.