Amb l’arribada de l’estiu, els hospitals inicien el tancament de llits per adaptar-se a la baixada de l’activitat quirúrgica i a les vacances dels professionals. A les comarques gironines el centre sanitari de referència, el Trueta, retirarà 55 dels 402 llits de què disposa, fet que representa prop del 14%. I malgrat l’augment de població en zones costaneres, l’hospital comarcal de Blanes també tancarà llits, en aquest cas un 7%.

Amb l'objectiu d'estalviar, l'estiu passat el Departament de Salut va impulsar una polèmica reestructuració de l'atenció hospitalària amb una important reducció de llits i de l'activitat quirúrgica que no va començar a recuperar-se fins a la tardor. No obstant això, aquest estiu els hospitals justifiquen les reduccions per la caiguda de la demanda assistencial en els mesos d'estiu i, en principi, tots tornaran a funcionar al 100% com a molt tard a principis d'octubre.

En aquest sentit, el Trueta tancarà aproximadament la meitat de llits (14 dels 36) de la planta 8B, i 14 dels 32 que hi ha a la 4B. A més, també farà el mateix a la 5A, on tota la planta quedarà clausurada a finals de setembre. A això se li afegeixen els llits de planta 7A (28), ja tancats com a conseqüència de les retallades fetes l’any passat. Una de les 11 sales d’operacions també estarà inactiva al llarg de juliol, mentre que a l’agost passaran a ser 4. Tanmateix, en tots els casos, els hospitals tenen disposi­tius per activar llits o quiròfans que s'han tancat en cas que augmenti la demanda durant els mesos d'estiu.

La reordenació dels serveis a l'estiu és similar en altres grans hospitals catalans, en els quals la reducció de llits i quiròfans és normalment menys intensa que la de l'any passat, segons les dades facilitades pels centres.

Dos dels grans hospitals costaners del nord de Catalunya, el de Calella i el de Blanes, també tancaran el 9% i el 7% dels llits, respectivament, malgrat l'augment de la població en aquesta zona durant l'estiu. Per compensar, es reforçarà amb personal els centres d'atenció primària de les localitats més turístiques, segons fonts de la Regió Sanitària de Girona del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Reduir llistes d’espera

A causa de les retallades en el pressupost del 2011, les llistes d'espera de determinats procediments programats quirúrgics no urgents es van disparar l'any passat un 42% en comparació al 2010. A Girona aquesta crescuda de les llistes per operar-se va ser superior, del 66% aproximadament. En aquest sentit, un dels objectius del departament de Salut per aquest any és que de cara a la tardor l’activitat quirúrgica augmenti de forma significativa i poder tancar l’any amb una llista d’espera més reduïda.