El ple del Parlament ha aprovat una moció que insta el Govern a elaborar un informe tècnic-jurídic sobre la viabilitat d'introduir un topall de viatgers a la taxa turística. El text, presentat pel PPC i esmenat per PSC i CiU, obre la porta a què s'estudiï una limitació de dues persones per unitat d'allotjament o equipament com a base per al càlcul de la quota tributària de l'impost inclòs en la llei d'acompanyament als pressupostos. La mesura ha rebut el suport dels grups de CiU, PSC, PPC i C's, mentre que ICV-EUiA, ERC i SI han votat en contra. La moció també reclama al Govern que adopti mesures per captar turistes de l'Estat per intentar recuperar la caiguda en el nombre de viatgers de proximitat.

El text presentat pels populars -que inicialment fixava directament la limitació- s'ha modificat amb una esmena proposada pel grup convergent, que posa com a condició prèvia l'elaboració d'un informe tècnic-jurídic sobre la viabilitat d'aquesta i altres mesures referides a la taxa turística.

A més de la possible limitació, es parla de la definició precisa del concepte de turisme social, que prengui com a referència la subvenció fixada en els programes de l'IMSERSO per l'establiment de les exempcions establertes en la llei. El text també demana que s'estableixi un procediment que garanteixi que no acabin sent les empreses titulars dels establiments turístics les que paguin l'impost en comptes dels usuaris, que és el que preveu la normativa.

El diputat de CiU Benet Maimí ha mostrat la disposició del seu grup a estudiar aquestes limitacions. Tot i això, ha recordat que Catalunya no és el primer país que implanta una taxa turística, sinó que hi ha altres exemples, com ara Alemanya, França, Itàlia o el Japó. A més, ha recordat que no entrarà en vigor fins al novembre d'aquest any, i ha reclamat calma per tal de veure com evoluciona la taxa i de quina manera es pot millorar.

ICV-EUiA i ERC han expressat el seu rebuig a la mesura. La diputada ecosocialista Laura Massana ha recordat que el seu grup sempre ha estat favorable a l'establiment d'una taxa turística i ha argumentat que ara no donarà suport a una iniciativa que deixa l'impost com pràcticament anul·lat. A més, ha recriminat al PPC que no vulgui aplicar la taxa adduint els perjudicis que pot causar al sector, mentre es plantegen, des del Govern espanyol, impulsar un increment de l'IVA que també els podria afectar. Massana ha advertit que aquesta mesura sí que suposarà greus perjudicis per a les empreses turístiques. Per la seva banda, el diputat republicà Sergi de los Rios ha qualificat l'acord entre CiU i el PPC al voltant de l'impost turístic de "dolent" i ha afegit que la moció aprovada aquest dijous no el millora.

Nou pla per captar turistes

El text de la moció també insta el Govern a adoptar mesures per captar fluxos turístics de la resta de l'Estat espanyol i per promoure l'oferta de cadascun dels models de turisme presents al territori d'interior, la costa i la ciutat de Barcelona per recuperar el lideratge que han tingut en els darrers anys. La moció fa esment a perfils concrets de viatgers com ara el turisme familiar, l'esportiu, el de compres o el cultural. A més, la moció emplaça l'Executiu català a promoure la competitivitat en qualitat de les empreses turístiques catalanes que aporten valor afegit.

Aquest punt de la moció ha rebut el suport de la pràctica totalitat dels grups parlamentaris. Tots hi han votat a favor excepte SI, que s'ha abstingut. El subgrup independentista pretenia que el redactat del text canviés l'expressió "Espanya" per la d'"Estat espa?nyol". El diputat de SI Toni Strubell ha advertit, a més, que aquestes mesures arriben tard per estimular el turisme de cara a la temporada turística actual.

Tot i l'acord entre els grups, s'ha produït un debat al voltant de les polítiques turístiques de l'anterior Govern i en relació a la seva eficàcia. Segons el diputat popular Rafael Luna, el conseller responsable d'aquesta àrea durant l'època del tripartit, Josep Huguet, menyspreava el turisme procedent de l'Estat espanyol. De los Rios, per contra, ha assegurat que sempre es va fomentar el turisme de proximitat, tant el provinent de l'Estat com de territoris propers, com el sud de França.