En una època en la qual la paraula «retallada» ha esdevingut una peça important del vocabulari del dia a dia gironí, català i fins i tot espanyol, amb moltes administracions locals fent mans i mànigues per sobreviure econòmicament, sorprèn veure com hi ha un capítol dels pressupost municipals que, en general, ha anat a l´alça respecte els anys de bonança. És l´apartat dedicat a la despesa dedicada al personal que treballa per als ajuntaments, que respecte a l´any 2007, quan tot just començava a sonar la paraula «crisi» en alguns indrets, ha pujat de mitjana un 12%.

En una consulta realitzada per Diari de Girona a deu ajuntaments gironins, entre els quals es troben capitals de comarca i municipis amb grans nuclis de població, els dirigents de les finances municipals admeten, de forma generalitzada, que la despesa que suposen les retribucions dels treballadors de l´Ajuntament tot just s´han començat a tocar entre 2011 i 2012, mentre que des de l´inici de la crisi era una partida que havia anat augmentant progressivament.

Dels deu municipis consultats, vuit tenen a dia d´avui pressupostada per al personal una xifra major que abans de l´inici de la crisi econòmica, un fet que atribueixen a l´augment dels serveis que es donen, o als increments de plantilla que tot just ara s´estan reajustant.

Des de l´Ajuntament de Girona, on l´augment respecte al 2007 ha estat del 17%, la regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, va atribuir la pujada al fet que «la plantilla va augmentar molt entre 2007 i 2011». «A dia d´avui tenim 1.219 treballadors, quan abans n´hi havia molts ­menys», afirmava, afegint que «s´han creat molts nous serveis, com el d´ocupació». Tot i això, Planas va advertir que «hi ha alguns programes que no es tornaran a fer», tot i que la intenció és mantenir el suport a àrees com el benestar social.

L´Ajuntament de Roses, per la seva banda, és el que més ha augmentat dels municipis consultats, amb una pujada del 28% en cinc anys. El regidor de l´Àrea d´Economia i Hisenda, Manel Escobar, va explicar que «s´han anat incrementant, per exemple, la Policia Local, i també molts departaments com el de Cultura, Benestar Social o Turisme», i que no es preveu que aquests serveis es disminueixin.

A la Bisbal, que entre 2007 i 2012 va veure com la despesa de personal va pujar un 19%, l´alcalde Òscar Aparicio va comentar que «cada any va haver-hi incorporacions de personal i augment de sous», i a més, es va fer una valoració per la qual s´havien d´incrementar 130.000 euros els sous dels treballadors anualment durant cinc anys. «De moment només s´ha pogut fer en dues ocasions i ens trobem que es deuran 780.000 euros als treballadors que no es poden pagar», va explicar.

Banyoles i Ripoll, a la baixa

Dels municipis consultats, els dos que han rebaixat la partida destinada a personal des del 2007 són Banyoles i Ripoll, amb una ­disminució del 16% i del 30%, respectivament. L´alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va recordar que «nosaltres ho hem fet diferent, i a l´any 2008 ja vam començar a baixar-ho un 5% cada any». Noguer va explicar que això s´ha aconseguit, per exemple, ajuntant serveis amb el Consell Comarcal o el Consorci del Pla de l´Estany.