El president del Govern, Mariano Rajoy, va complir ahir amb les expectatives europees en anunciar un dràstic ajust de 65.000 milions d'euros en dos anys i mig a través de mesures com apujar l'IVA, abaixar la prestació per desocupació, suprimir la deducció per habitatge i treure una paga extra als funcionaris.

El ple del Congrés sobre l'última cimera europea, celebrat després que la UE hagi flexibilitzat l'objectiu de dèficit d'Espanya i hagi aprovat una ajuda bancària de fins a 100.000 milions d'euros, va servir a Rajoy per deixar clar que seguirà la majoria de les recomanacions de Brussel·les. L'ajust, de 65.000 milions d'euros en dos anys i mig, es basa en part en una important reforma fiscal.

Increment de l'iva

Aquest divendres el Consell de Ministres apujarà el tipus general de l'IVA del 18 al 21 % i del 8 al 10% en el cas del reduït, un increment que entrarà en vigor diumenge o dilluns. Es mantindrà el 4 % en el tipus superreduït per a productes de primera necessitat.

Menys cotitzacions

No obstant, segons que va explicar Rajoy, les cotitzacions socials baixaran un punt el 2013 i un punt addicional el 2014.

Impost «verd» i augment de la fiscalitat del tabac

Es reformarà la tributació mediambiental, impulsant el principi que "qui contamina, paga"; es canviarà el sistema de pagaments fraccionats de l'impost de societats, i es preveu la pujada de l'impost del tabac.

Reducció de la prestació d'atur a partir del 6è mes

Per reduir despeses, els nous aturats veuran reduïda la seva prestació per desocupació a partir del sisè mes, al passar del 60 % al 50 % del cobrament de la base reguladora, encara que no es modificarà la durada màxima d'aquesta ajuda, 24 mesos. Rajoy va dir que amb aquesta mesura pretenen "incentivar la recerca activa de treball".

Retallades salarials i de drets als funcionaris

Respecte a la funció pública, els funcionaris i alts càrrecs no cobraran la paga de Nadal el 2012, però els primers la recuperaran com a fons de pensions a partir de 2015. A més es reduirà el nombre de dies de lliure disposició dels funcionaris, els sis actuals, s'ajustarà el nombre d'alliberats sindicals al que estrictament disposa la llei i es facilitarà la mobilitat dels empleats públics.

En el que queda de 2012, Rajoy ha anunciat que les partides de tots els ministeris es retallaran en 600 milions d'euros més.

Fi a la deducció per compra d'habitatge

Un altre dels ajustos -però ja per al 2013- vindrà en eliminar-se la deducció per compra d'habitatge habitual, també recomanada per la Unió Europea.

Menys subvencions per a partits i sindicats

Rajoy també va avançar que, l'any que ve, partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials veuran minvades en un 20 % les subvencions estatals que reben, com ja ha ocorregut en aquest exercici.

Reducció del nombre de regidors als municipis

Al costat d'aquestes propostes, Rajoy va recordar la imminència de la reforma de l'administració local, que l'Executiu està ultimant i que reduirà un 30% el nombre de regidors. També en l'àmbit local, es reforçarà el control dels comptes públics dels ajuntaments. Una de les principals novetats serà l'homologació i publicació de les retribucions d'alcaldes i regidors.

Retallades en la llei de la dependència i el rai

Així mateix, el Govern ultima revisió del sistema de dependència, la supressió de la majoria de les bonificacions a la contractació i l'exigència d'haver treballat per cobrar la Renda Activa d'Inserció.

Canvis en la jubilació anticipada i altres mesures

El Govern també portarà aviat al Pacte de Toledo la reforma de la jubilació anticipada, emprendrà una segona reducció d'empreses i fundacions públiques, flexibilitzarà la normativa d'horaris comercials, emprendrà una nova fase en la reforma del sector energètic, i liberalitzarà els serveis associats al transport ferroviari, portuari i aeroportuari.

Les perspectives econòmiques, segons el cap de l'Executiu, són pitjors del que s'esperava i "tot apunta que la situació recessiva continuarà, però més prop del 0 %" l'any que ve, enfront del creixement previst del 0,2 % del PIB.

L'anunciat ahir és el quart i més dur ajust als comptes públics que emprèn el Govern des que fa sis mesos i mig es va instal·lar a la Moncloa. En total, fins ara s'havien anunciat retallades per 27.300 milions d'euros a l'Estat i d'uns 16.000 milions en les Comunitats Autònomes.

"Faig l'únic que es pot fer per sortir d'aquesta prostració. No pregunto si m'agrada", va dir Rajoy, convençut que la seva missió és "alliberar a Espanya del pes" de l'herència rebuda dels socialistes.

Va adnetre que moltes de les seves mesures no li agraden, com la pujada d'impostos, però va subratllar que avui no hi ha llibertat per escollir i, davant les crítiques, va assegurar que l'empeny actuar per reduir l'elevat nombre d'aturats i l'interès general.

Va admetre que està fent passos que "fan mal", però va insistir que els espanyols no poden "eludir" un camí que "no és fàcil", però que és "l'únic que condueix a la recuperació i que recorrerem sense vacil·lacions"