Un projecte ambiental per reduir les emissions de CO2 que generen els municipis gironins pot donar feina a 5.000 persones en menys de 10 anys. Aquesta iniciativa s'anomena "Pacte dels Alcaldes" i de moment ja compta amb l'adhesió de 110 poblacions gironines. Consisteix a fer accions en l'àmbit local que millorin l'eficiència energètica i fomentin l'ús de les energies renovables. La Diputació de Girona s'encarrega de coordinar el projecte i preveu que a finals ?d'any s'acabin d'afegir els 111 municipis restants. Això suposaria garantir aquests 5.000 llocs de treball i una inversió total de 210 milions d'euros amb l'objectiu baixar un 20% els nivells de gas carboni de cares al 2020.

Els ajuntaments que adopten el text del Pacte dels Alcaldes tenen la missió d'elaborar, abans d'un any, un inventari de referència d'emissions (IRE). És a dir un document que aporti detalls en relació al CO2 que expulsa cada municipi. Una vegada fet aquest procés, els consistoris hauran de redactar un Pla d'Acció per a les Energies Sostenibles (PAES). Aquest text descriurà les accions que es faran en cada localitat per assolir els objectius proposats. La Diputació, juntament amb el Consell d'Iniciatives Locals del Medi Ambient (CILMA) finançarà la redacció dels dos informes amb un pressupost total de 450.000 milions d'euros.

Petites grans accions

Hi ha municipis que formen part del Pacte d'Alcaldes i que ja havien iniciat mesures per fomentar l'ús d'energies renovables. Girona, per exemple, va engegar recentment un punt de recàrrega per a vehicles amb motor elèctric. Navata, Arbúcies i Setcases han apostat per la biomassa com a font d'energia de les seves instal·lacions públiques. També ho ha fet Torroella amb un pla d'estalvi energètic per dependències municipals. A Llívia l'Ajuntament ha començat un procés de reciclatge de deixalles orgàniques. A Besalú unes plaques solars escalfaran l'aigua de les piscines municipals i també s'emprarà energia geotèrmica, com a Viladrau.

Tots els municipis treballaran en accions similars a través dels seus PAES, però la Diputació haurà de trobar finançament per fer-les realitat. L'òrgan institucional calcula que els 210 milions necessaris vindran de fons europeus, i sobretot dels convenis amb Empreses de Serveis Energètics (ESE), que son les que a la pràctica pagaran la major part dels projectes. Aquestes ESE es finançaran través de peatges "a l'ombra". És a dir, que s'encarregaran de construir les instal·lacions necessàries però amortitzaran els diners amb l'estalvi generat. La Diputació va donar a entendre que si a més el sector privat col·laborés de ple al Pacte d'Alcaldes, la xifra de 210 milions prevista augmentaria exponencialment.

El Pacte dels Alcaldes es va donar a conèixer de forma oficial en un acte celebrat ahir a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, al qual va assistir una nombrosa representació d'alcaldes, consellers comarcals i membres de la Diputació. Els ponents van donar detalls sobre els informes dels alcaldes, i van insistir en la importància de treballar plegats per iniciar un projecte que a Europa compta amb el suport de més de 4.000 municipis. L'estratègia "20/20/20" pretén que abans del 2020 es redueixi un 20% el CO2 i creixin un 20% les renovables.