Ahir a les set del vespre, quan el foc que va iniciar-se al migdia a la Jonquera continuava cremant sense control, va començar un altre incendi a la zona nord de Portbou, just a tocar de la carretera N-260 i prop d'una gasolinera. L'incendi de Portbou va agafar, per sorpresa, centenars de persones que estaven dins dels seus cotxes a la via N-260, que fins a les set del vespre era l'única carretera gironina que donava accés a la frontera francesa i que va acumular retencions superiors als vint quilòmetres.

El foc va obligar a tallar la N-260 a l'altura de Portbou. Un fet que va provocar el pànic i la desesperació entre els ocupants de vehicles que es van veure aturats a la via i amb les flames a prop del voral. Per això, la proximitat del foc va causar que una vuitantena de persones decidissin sortir, cames ajudeu-me de la zona. La fugida a corre-cuita va provocar que dues persones acabessin precipitant-se per un penya-segat de Portbou, i la caiguda els va provocar la mort. Es tractava de filla i pare, de 15 i uns 60 anys respectivament. Els serveis de rescat van trobar el cos de la noia dins del mar i el de l'home entre les roques del penya-segat.

La resta de les vuitanta persones que van sortir corrent, muntanya avall enmig de marges i herbes altes, van arribar fins a la zona cèntrica de Portbou on van rebre l'assistència dels serveis mèdics. Entre el col·lectiu, es van comptabilitzar un total de dotze ferits, dos de greus i deu de lleus. En la majoria del casos, es tractava de contusions i fractures, causades per la ràpida fugida de la via N-260, ja que es passava per zones de desnivells i bardisses que també van acabar provocant esgarrinxades. Entre el total de deu ferits lleus, es troba el cas d'una persona que va patir fins un 30% de cremades. Pel que fa als altres dos ferits greus, es tracta d'una nena de 8 anys que va haver de ser ingressada dins l'hospital Josep Trueta de Girona perquè patia un politraumatisme. Mentre que l'altre ferit greu era un home que va rebre una fractura a la pelvis.

Entre els ferits de Portbou, que tenien entre 8 i 42 anys d'edat, també es trobava la muller, i la mare, de l'home i la noia que van morir, en precipitar-se per un penya-segat, prop de la via N-260. La dona va rebre un fort cop a la part de l'esquena.

"La gent no té el cap fred"

El responsable dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va assenyalar ahir que "la gent, a vegades, no té el cap prou fred". Ballesta feia referència, amb aquestes paraules, a l'acció que van emprendre una vuitantena de persones mentre fugien corrent de la N-260. Segons el director d'Interior a Girona, "el foc estava pròxim a la carretera" però sense arribar a tocar el vial. En aquest sentit, Albert Ballesta va afirmar que "la gent es devia espantar en veure el foc i per això es van tirar, de manera precipitada, pels marges de la carretera i, en dos casos, van caure per un penya-segat de la zona".

El foc, que va començar a les set del vespre, ja es va donar per controlat tres hores més tard, al voltant de les deu de la nit. Els agents rurals van calcular que l'incendi d'ahir a Portbou hauria cremat prop de 50 hectàrees.

Ahir, abans de mitjanit, els ocupants dels vehicles abandonats a la carretera N-260 que continuava tallada, van aconseguir recuperar els seus cotxes amb el suport dels Mossos d'Esquadra. Ballesta ja va informar que l'objectiu era "donar la situació per normalitzada", una vegada després que la N-260 quedés lliure de vehicles i, per tant, poder permetre la circulació a la via quan s'extingeixin les flames. En les tasques de rescat a Portbou, també hi van participar dues dotacions dels serveis marítims que van rescatar i recuperar les persones que van caure pel penya-segat.