Sense control. L'incendi que va començar diumenge al migdia a la Jonquera continuava ahir a la nit actiu, sobretot en el flanc que es dirigia en direcció a la Garrotxa. Més d'un miler de persones seguien lluitant contra les flames que ja han arrasat més de 14.000 hectàrees i que es va originar, amb tota probabilitat, per la imprudència d'un conductor que va llançar una burilla des del seu vehicle. Les previsions apunten a una millora de les condicions meteorològiques: pujarà la humitat relativa, baixarà considerablement la temperatura i, el més important, el vent es preveu que sigui pràcticament absent fins avui a mig matí.

No obstant això, el conseller d'Interior, Felip Puig va demanar prudència i va detallar que les flames van superar en alguns punts l'embassament de Boadella, on ahir a la nit es concentraven bona part dels treballs per evitar que l'incendi avanci cap a la comarca de la Garrotxa. Els esforços se centraven en els fronts de Terrades, Darnius i Boadella d'una banda, i la zona de Cantallops i Cistella, que es va revifar durant la tarda d'ahir, per l'altra.

Les escenes de desesperació i pànic viscudes diumenge, van deixar pas a la resignació i desolació de milers de persones que amb la llum de dia i després del pas de les flames van veure un paisatge totalment cremat. La majoria de desallotjats van poder tornar a casa seva, tot i que alguns, sobretot habitatges, aïllats, els van trobar arrasats per les flames. El foc també va acabar amb la vida de centenars d'animals de granja i un ramat.

Els incendis de la Jonquera i el de Portbou, aquest darrer completament extingit, s'han cobrat ja quatre víctimes mortals -ahir va morir l'home que tenia cremades en el 80 per cent del seu cos- i acumula 8 ferits ingressats, sis d'ells greus.

Als 120 nens alemanys desallotjats d'un càmping d'Albanyà, s'hi han sumat 200 més acampats en aquest municipi gironí i 60 que es trobaven a Sant Llorenç de Muga.

Les instruccions de confinament als veïns de les localitats de Cantallops, Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Agullana es van suavitzar i van passar dels habitatges a l'interior dels nuclis urbans.

El nombre d'hectàrees afectades ascendia a les 10 de la nit a 13.800, encara que les cremades no superarien les 10.000, gràcies al treball dels prop de 1.300 efectius: 500 bombers, 200 militars espanyols, 450 bombers francesos, 20 efectius de forestals catalans, una cinquantena de voluntaris i 300 efectius dels Mossos d'Esquadra. El conseller va destacar que els bombers francessos estaven col·laborant sobretot a la zona del Pertús, mentre a Unitat Militar d'Emergències estava situada a la zona de Cantallops i als fronts de Darnius i Terrades.

AP-7 i N-II, les dues vies principals que connecten Catalunya amb la frontera francesa es van reobrir al trànsit, les restriccions al pas de vehicles de gran tonatge a la carretera N-260 es van eliminar i la línia de tren d'alta velocitat estava també disponible per a la circulació de trens.

Una seixantena d'usuaris seguien sense subministrament elèctric, i part de la comarca mantenia problemes de cobertura telefònica.