Els agents rurals van trobar ahir centenars de burilles al lloc on, presumptament, es va originar diumenge l'incendi de la Jonquera, que ja ha arrasat més de 14.000 hectàrees la qual cosa el converteix, així, en el pitjor incendi que es registra a Catalunya en els últims catorze anys. Segons que va confirmar ahir el Departament d'Agricultura i Medi Ambient de la Generalitat, del qual depenen els agents rurals, l'incendi es va iniciar en un aparcament de camions situat a prop de la frontera, a la carretera que uneix la Jonquera amb la zona del Pertús.

El departament va atribuir ahir tant l'incendi de la Jonquera com el de Portbou, que ha calcinat més de 50 hectàrees, a negligències humanes pel fet de llançar burilles enceses. Les últimes dades dels agents rurals indiquen que el foc ha calcinat, des de diumenge, prop de 14.000 hectàrees forestals, la meitat d'elles de suredes, en 17 municipis de la comarca de l'Alt Empordà. Segons les mateixes fonts, les característiques i la localització de l'incendi de la Jonquera fan recordar a l'incendi que es va produir el 1986 a la zona del Pertús, la localitat fronterera adjacent a la part francesa.

Negligències de conductors

El conseller d'Interior, Felip Puig, va explicar ahir que l'incendi de la Jonquera es va iniciar "a la zona d'aparcament de camions del Pertús, a la N-II". Mentre que en el cas de Portbou va ser "a la carretera N-260". En ambdós casos, Puig va destacar que es tractava "més que previsiblement per un descuit, per una negligència o per una imprudència". Puig va apuntar a la possibilitat que "una burilla per la finestra, o un altre artefacte, provoqués la primera combustió". El mateix conseller va relatar ahir que, en una ronda d'observació amb cotxe per les zones afectades pel foc de l'Alt Empordà, va poder observar com "més d'un conductor continuava llançant cigarretes a la carretera", malgrat la situació de foc al territori.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar també que els incendis de l'Alt Empordà han estat causats per "imprudències manifestes". Mas va fer "una crida a la població, a la d'aquí i a la de fora", perquè s'extremi la prudència ja que les conseqüències d'un incendi "poden ser molt greus com ha ocorregut en aquest cas", amb 14.000 hectàrees cremades i quatre morts.

Mas va criticar que hi hagi "gent absolutament imprudent, que el que fa és tirar burilles per la finestra". El president va recordar que "qualsevol d'aquestes accions, en aquestes condicions, és dramàtica, i les conseqüències són tremendes, perquè hi pot haver persones que perdin la vida o que resultin ferides". Mas va concloure que "qualsevol imprudència ara mateix pot causar estralls" i que "les condicions d'aquest estiu són dolentes, perquè hem tingut molta sequera a l'hivern i això provoca que hi hagi una base als boscos que fàcilment es crema".

La meteorologia, a favor

Una meteorologia totalment favorable, amb augment de la humitat relativa, descens de temperatures i absència de vent, va permetre confiar ahir a la nit als responsables de l'extinció de l'incendi de l'Alt Empordà, que es podria tenir sota control en el transcurs del dia d'avui. "Les perspectives són positives des d'un punt de vista climatològic", va assenyalar Felip Puig, que va concretar en gairebé un 50% l'augment de la humitat relativa, fins a situar-se ahir a la nit al voltant del 70%. També es preveu que la temperatura baixarà uns deu graus respecte als últims dies, i l'absència de vent és el tercer factor que, segons el conseller, hauria de permetre "que cada vegada es fixi un perímetre a més parts del foc".

Precisament, el perímetre del foc de l'Alt Empordà va augmentar ahir fins als 70 quilòmetres i superant d'aquesta manera, prop de 14.000 àrees afectades. Ahir a la nit l'incendi continuava cremant, de forma descontrolada, a la franja occidental del territori i les flames ja fregaven el pantà de Boadella i els municipis del voltant.