Les xarxes socials van ser les primeres a mobilitzar-se i a solidaritzar-se amb els ciutadans de l'Alt Empordà tant bon punt es va originar l'incendi de la Jonquera el diumenge. Molts internautes utilitzaven el Twitter o el Facebook per donar el seu testimoni, explicar com s'anaven desenvolupant els fets o demanar informació. El fenòmen a la xarxa va ser la campanya sorgida a Twitter sota el nom #1català1arbre, que busca fer que l'Albera "torni a ser el que era fa dos dies", sorgida de les ganes dels ciutadans d'arreu d'ajudar i solidaritzar-se amb l'Alt empordà.

Tot va començar ahir el matí, quan l'Anna, veïna de Barcelona, que piula amb el nom d' @annacamaca, va demanar ajuda a la resta d'usuaris de Twitter per trobar un webmaster per dur a terme la campanya #1catalàunarbre. Oriol Puig, un jove de 27 anys veí de bBrcelona però fortament vinculat amb la població de Llançà, s'hi va posar en contacte per oferir la seva experiència com a gestionador de webs per obrir la pàgina a la xarxa i fer-ne difusió.

A les 12 del migdia naixia la web uncatalaunarbre.wordpress.es, on les persones que s'hi adscriuen poden donar la seva opinió, aportar consells, o oferir-se voluntaris per a doanr qualsevol tipus d'ajuda. Tot i que la web s'anuncia com una campanya que busca replantar la zona arrasada per l'incendi forestal de l'Alt Empordà, l'objectiu no és literal segons va destacar Puig "l'objectiu és vehicular. Volem mostrar la indignació a través de la xarxa, i ajudar en el que faci falta, aportar el que es pugui, i en definitiva intentar donar una resposta civil efectiva i real al que està passant". Puig va explicar que durant tot el matí s'havien trobat amb tota classe d'aportacions, des d'enginyers agraris que aportaven diferents solucions fins als nens de l'Acció Escolta de les comarques gironines que es van oferir per anar a plantar arbres, un cop els incendis estiguin extingits.

A les dues del migdia, la web ja havia obtingut 5.000 visites i tenia 800 persones adscrites. Es llavors quan els dos impulsors de la campanya, l'Anna i l'Oriol es posen en contacte per organitzar-se. Des d'aleshores no van deixar de sumar adhesions a través de la web. Ahir al vespre ja eren més de 2.300 les persones inscrites i tenien més de 13.000 visites a la pàgina. A més, l'etiqueta #1català1arbre es va convertir al llarg de la tarda d'ahir en trending topic tant a Catalunya com a l'Estat espanyol. Puig va avançar també que la campanya podria créixer a través d'una pàgina de ?Facebook i altres iniciatives a la xarxa. "El 2.0 s'ha convertit també en una eina per ajudar" destacava Puig.

També va explicar que tot i que també es van oferir aportacions econòmiques, de moment no s'han acceptat, ja que encara s'ha de plantejar com s'administraria i què caldrà fer un cop extingit l'incendi. També va aclarir que la campanya està oberta a tothom i que tenen previst contactar amb les administracions i experts per col·laborar per la causa.

Una altra iniciativa sorgida a Girona és www.reforestemaltemporda.cat, que vol col·laborar amb la reforestació de la comarca "amb l'ajuda de la força d'Instagram".