efectes de les flamesEl contrast entre la zona boscosa cremada i la que segueix intacta es fa manifest en aquesta imatge. El riu de la Muga fa de barrera en aquest paisatge.El pagesos també han col·laborat en les tasques d'extinció de l'incendi. Un pagès amb tractor i una cisterna ahir al matí, a l'alçada de Terrades. Un operari treballa en la reparació de les instal·lacions elèctriques en el municipi de Biure.

Després de tres dies d'incendi i 14.000 hectàrees cremades, ja s'estan coneixent les institucions i organitzacions que tenen previst destinar ajudes als afectats al foc. La Diputació de Girona i Foment del Treball van explicar ahir els primers detalls d'aquestes donacions. Encara, però, és aviat per parlar de xifres.

Per la seva banda, la institució gironina obrirà una línia d'ajudes destinades a les localitats afectades pels incendis de l'Alt Empordà, amb l'objectiu de reforestar els boscos cremats. L'import global d'aquestes ajudes està encara en fase d'estudi, i es decidirà en funció de les necessitats de cada municipi i de les disponibilitats pressupostàries de la Diputació. L'ens públic va avançar que destinarà una línia d'ajudes als pobles afectats pels incendis que cremen a l'Alt Empordà des de diumenge.

El president de la institució, Jaume Torramadé, acompanyat del vicepresident Miquel Calm i el diputat de la Presidència, Pere Vila, va visitar ahir al matí les zones devastades pels focs que cremen a la comarca. Els representants de la Diputació van mantenir trobades sobre el terreny amb diversos alcaldes de les poblacions afectades i van acordar l'obertura d'aquesta primera línia d'actuació per part de la corporació. L'objectiu principal és reforestar la gran massa de bosc que quedi cremada. La Diputació també estudia sumar-se a totes aquelles campanyes engegades des de la societat civil i el sector privat per tal de recaptar recursos destinats a recuperar les zones afectades.

Ajudes als empresaris

La patronal Foment del Treball i La Caixa estudien crear un pla d'acció per ajudar els empresaris afectats per l'incendi que crema la comarca de l'Alt Empordà. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar ahir que quan l'incendi estigui controlat tocarà valorar l'estat de la situació i que per això han iniciat negociacions amb aquesta entitat per poder oferir alguna ajuda als afectats. "Hem de fer un esforç amb les indústries afectades", va apuntar Montellà, que ahir va visitar Figueres i el Centre de Comandament muntat al parc de Bombers de la ciutat. La vicepresidenta de la Federació Altempordanesa d'Empresaris (FAE), Mariona Ferrer, va detallar que gràcies a la feina feta pels ramaders en els camps preveuen que l'afectació sigui menor de la prevista inicialment, encara que sí hi ha algunes explotacions molt afectades per les flames.

La patronal catalana encara no disposa d'una valoració econòmica dels danys, però si té constància de petits negocis afectats, per això coordinaran amb La Caixa un pla d'acció que ajudi els perjudicats i serveixi per pal·liar "al màxim" els fets.