l´incendi de l´alt empordà deixa boscos completament calcinats arreu de la comarca.Dos ciclistes es passegen per Darnius observant els arbres completament cremats i sense poder observar cap tipus de presència animal pels voltants.Un altre bosc forestal de Darnius que només conserva els troncs i branques dels arbres, que estan envoltats de roques i pedres que han quedat coberts de cendra.Alguns dels bombers que ahir continuaven amb les tasques d´extinció de l´incendi, remullant les zones encara actives.Una casa de Terrades que es va salvar, per poc, del foc.

Trobar la persona que va llançar una burilla encesa que ha cremat unes 14.000 hectàrees de l´Alt Empordà. Aquest és l´objectiu amb el qual treballen ara els equips científics dels Mossos d´Esquadra, després que els Agents Rurals han pogut identificar la cigarreta que va causar el foc que ha arrasat un 10% de la superfície total de la comarca. Els forestals han enviat quatre burilles per analitzar als laboratoris, encara que hi ha un cigar que té tots els números, segons Agents Rurals, de ser el causant de les flames que des de diumenge han calcinat part de l´Alt Empordà.

En concret es tractaria d´una burilla de tabac picat (fet amb paper de fumar). El cap d´Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, va afirmar ahir que "només s´han enviat cigars als laboratoris", perquè bàsicament és la hipòtesi en què es treballa. En declaracions a Ràdio Girona, Dalmases va explicar que la burilla "va caure sobre un terra pavimentat [l´aparcament del Pertús] que estava ple de fulles" i va provocar una combustió. Després, les flames "van anar passant d´una fulla a una altra" fins que, segons va relatar Dalmases, "el foc va saltar a la vegetació [matolls, plantes i arbres] afectant al final prop de 14.000 hectàrees".

Ignasi Dalmases va detallar ahir que "als aparcaments i als vorals de les carreteres hi ha milers de burilles, i la gent hauria d´adonar-se que poden ser l´origen de qualsevol incendi". Justament, els Agents Rurals van trobar el dilluns passat un centenar de cigarrets al pàrquing del Pertús, on el diumenge va començar el foc de la Jonquera. Per anar descartant les cent burilles localitzades al punt on es va iniciar l´incendi, els Agents Rurals han seleccionat les cigarretes més noves i que, abans de llançar-se a terra, encara estaven enceses. Mitjançant totes aquestes comprovacions, els forestals ja han pogut identificar la burilla que va originar el gran incendi de l´Alt Empordà.

El cap d´Agents Rurals de Girona també va detallar ahir que "són necessàries mesures de prevenció, com les pastures i els cultius, que poden actuar de tallafocs de cara a futurs incendis".

Conseqüència d´un embús

Pel que fa a l´altre foc que també va començar el diumenge, en aquest cas a Portbou -a les set del vespre i que al cap de tres hores ja estava controlat després d´afectar 50 hectàrees-, els Agents Rurals han enviat sis cigarretes als laboratoris de Mossos. L´alcalde del poble, Josep Lluís Salas, va explicar ahir que la hipòtesi de l´origen de l´incendi de Portbou se centra "en una burilla", un cop ha estat descartada la possibilitat que la causa fos "una espurna sorgida de la combustió de qualsevol del centenar de vehicles que es trobaven aturats a la carretera". I és que, tal com va recordar ahir l´alcalde, la via N-260 es va col·lapsar de cotxes, arribant a tenir retencions que superaven, fins i tot, els vint quilòmetres.

Segons Josep Lluís Salas, "el fet que els vehicles estiguessin aturats al mig de la carretera, imagino que va facilitar que els conductors o els ocupants llancessin burilles als marges". Així, els Agents Rurals han trobat fins a sis cigarretes sospitoses de poder ser l´origen del foc de Portbou. L´alcalde va assenyalar ahir que la burilla identificada que es creu que va causar l´incendi, "estava només a vint centímetres de la carretera".

El total de deu cigarretes que els Agents Rurals han considerat com a possibles causes del foc es van fer arribar el dimecres als laboratoris científics de Mossos d´Esquadra. Els equips científics es dediquen, en aquests moments, a intentar extreure mostres d´ADN de les burilles seleccionades pels forestals. Ja que, segons l´estat en què es troba cada cigarret, pot ser impossible determinar qualsevol tipus de prova que pugui aportar referències humanes i personals. Tant en el cas de la Jonquera com en el de Portbou, Agents Rurals i Mossos centren, bàsicament, la hipòtesi dels dos incendis en els llançaments de burilles des de vehicles.

Poques esperances

El conseller d´Interior, Felip Puig, va assegurar ahir que les possibilitats de localitzar els responsables dels dos incendis, el de la Jonquera i el de Portbou, són "remotes". Segons Puig, "cal esgotar totes les vies d´investigació i interrogar tots els testimonis que puguin aportar informació". En aquest sentit, Agents Rurals i Mossos continuen treballant en la cerca de persones que poguessin presenciar l´origen d´algun dels dos focs.

Felip Puig va destacar ahir que les bases de dades amb informació genètica (ADN) "és massa petita per localitzar qui va llençar la cigarreta, ja que és com buscar una agulla en un paller". Puig va detallar que "sempre que es pot, arribem fins al final", encara que va reconèixer que "serà molta coincidència que entre els milers de turistes que passen per la carretera i els set milions d´habitants que té Catalunya, es puguin identificar les persones que van llençar les dues burilles culpables dels dos incendis, de la Jonquera i de Portbou". Felip Puig va concloure que els focs de l´Alt Empordà "demostren la necessitat de canviar alguns hàbits ingenus o irresponsables com el fet de llençar cigarretes".