La Generalitat va confirmar dilluns, fa tot just dos dies, que no pagaria les subvencions de juliol a les entitats de serveis socials, a causa dels problemes de liquiditat que té el Govern català. Les associacions afectades van rebre aquest anunci d'impagament la setmana passada i, també dilluns, van reunir-se amb el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, que va comunicar que els pagaments mensuals d'agost i de setembre "es faran efectius, tal com acostuma a ser habitualment". Un aval que va garantir ahir, de nou, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya, Àngels Guiteras, que va informar que "de moment, la Generalitat no ha parlat del pagament de la resta de mesos, fins acabar l'any, però es treballa per resoldre el problema de tresoreria".

En aquest sentit el Govern català ja va comunicar ahir que "es manté el compromís de pagar les subvencions pendents, d'aquest juliol, abans de finalitzar el proper agost". Però aquest impagament per part de la Generalitat ja ha provocat una sèrie de problemes a les entitats socials de la província de Girona. Mifas és entre les afectades perquè tal com indica el president d'aquesta associació sense ànim de lucre, Pere Tubert, "havíem de cobrar el juliol 120.000 euros, i és molt difícil accedir a un crèdit". Fet que ha provocat que l'entitat no pagui les nòmines "del personal que treballa als centres residencials" ja que, com recorda Tubert, "formem una entitat sense ànim de lucre i, així, si obtenim beneficis a finals d'any els hem d'invertir en la millora de les nostres instal·lacions". En una situació similar es troba també el grup Atart. Un dels coordinadors, Joan Artur Sales, assenyala que "no podem pagar les nòmines de juliol als nostres treballadors fins que rebem la subvenció de la Generalitat". Sales va informar que aquesta situació d'impagament no té cap tipus d'afectació "amb els nostres usuaris, però sí amb proveïdors", tot i que s'espera poder solucionar aviat aquesta falta de liquiditat.

Pel que fa a la Fundació Ramon Noguera, de Girona, i a la Fundació Estany de Banyoles, ambdues entitats poden afrontar, de moment, els pagaments de les nòmines. En el cas de Ramon Noguera, la seva directora, Pepita Perich, assenyala que "vam rebre l'anunci de l'impagament, just quan havíem acabat d'abonar les pagues extra, l'IVA i l'IRPF". Perich explica que "a través de la utilització de recursos propis, com les pòlisses de crèdit, hem pogut afrontar els pagaments d'aquest mes però la situació continua essent molt greu". El mateix es viu a la Fundació Estany. La seva directora, Isabel López, indica que "estem treballant per intentar obtenir un ajornament de pagament de la Seguretat Social o de l'IRPF", mentre no es rep la subvenció del juliol de la Generalitat. López afirma que "si aquesta situació d'impagament es converteix en regular, es pot convertir en un problema". Per això davant dels impagaments, la majoria de les entitats socials gironines volen aconseguir algun tipus de bonificació en àmbits com la Seguretat Social o l'IRPF.

Preocupació als geriàtrics

Iolanda Ballesteros, integrant del Col·legi de Treball Social de Catalunya, explica que "els geriàtrics ja acumulen diferents impagaments de la Generalitat" i que es troben "sota mínims, just amb el personal necessari per complir ràtios". Segons Ballesteros, el deute del Govern català, que "en alguns geriàtrics gironins puja fins a 50.000 euros, comporta que certs centres es plantegin tancar". Mentre que els hopistals concertats de la província de Girona, que també es troben afectats per l'impagament de juliol de la Generalitat, "de moment no tenen problemes a l'hora d'abonar les nòmines de treballadors". David Oliver, del sindicat Satse, indica que "igualment, la situació econòmica dels concertats és difícil".