La Generalitat ha recaptat uns 10 milions d'euros per l'euro per recepta des de la implantació d'aquesta taxa farmacèutica el passat 23 de juny. El conseller de Salut, Boi Ruiz va assegurar ahir que "és una xifra important que es queda en el sistema sanitari i que, de manera indirecta, rebaixarà la factura farmacèutica". El Govern de la Generalitat va aplicar la taxa amb la intenció de contribuir a finançar el sistema sanitari i moderar el consum de medicaments, però encara no existeixen dades d'un mes sencer d'aplicació del tribut que indiquin una rebaixa de la despesa farmacèutica.

Després de mesos consecutius de descensos, la despesa farmacèutica va augmentar un 2,78 % a Catalunya al juny en comparació del mateix mes de l'any anterior, com a conseqüència de l'amuntegament de fàrmacs que van fer els ciutadans davant l'entrada en vigor del copagament estatal i de l'euro per recepta.

El conseller va explicar que el Departament de Salut té registrades unes 500 receptes que corresponen a unes 250 persones que s'han negat a pagar l'euro per recepta, fet que representa el 0,03 % dels usuaris obligats a pagar la taxa. Des de del passat 23 de juny, cada català ha de pagar una taxa d'un euro per recepta per cada medicament dispensat amb recepta en una farmàcia, amb un màxim de 61 euros anuals i per a productes de més d'1,67 euros.

Cal recordar que només estan exempts de pagar el tribut uns 127.000 ciutadans en risc d'exclusió social. A Catalunya, s'aplica conjuntament l'euro per recepta i el nou copagament estatal, que es va començar a fer efectiu ahir per a tots els assegurats actius.

Nòmines d'hospitals pagades

El conseller de Salut Boi Ruiz també va assegurar que s'han pagat totes les nòmines dels hospitals de Catalunya el mes de juliol, tant públics com concertats, malgrat els problemes de tresoreria de la Generalitat de Catalunya, que ha impedit pagar una part dels concerts.

El Servei Català de la Salut va anunciar fa uns dies que, per problemes de tresoreria, no podia garantir aquest mes el pagament dels 345 milions d'euros que destina mensualment a finançar la sanitat concertada. L'impagament va obligar els centres hospitalaris, d'atenció primària i sociosanitaris concertats a realitzar moviments financers.

A més, Ruiz va destacar que "no hem tingut suficient diners per pagar tots els concerts però sí la part corresponent que permetia pagar la nòmina i, els hospitals que amb això no arribaven, els hem ajudat".

Finalment, Boi Ruiz va agrair l'esforç i la solidaritat dels centres sanitaris, ja que els que tenien més marge de maniobra amb la pòlissa de crèdit han ajudat aquells que s'han quedat sense recursos.