Les farmàcies de Catalunya estaven dominades ahir per la resignació. I és que tots els clients, excepte els pensionistes, van començar a abonar els diners que corresponen a l'aplicació del copagament farmacèutic estatal en els medicaments amb recepta. Des del passat 1 de juliol, la mesura ja era efectiva a la majoria de comunitats autònomes de l'Estat espanyol. Però la Generalitat va decidir que a partir del dia 1 d'agost, els usuaris catalans haurien de començar a pagar les taxes del nou sistema estatal de finançament de fàrmacs. Juntament amb l'euro per recepta, que la Generalitat ja va aplicar el juny.

Així, les farmàcies gironines van començar a cobrar, des d'ahir, la quantitat corresponent, segons la renda de cada usuari, basant-se en les condicions establertes pel copagament imposat des de l'Estat espanyol. Per a la població activa, l'aportació és del 40% per rendes inferiors als 18.000 euros, del 50% per rendes d'entre 18.000 i fins a 100.000 euros, i del 60% per rendes que superen el llindar dels 100.000 euros. Pel que fa als pensionistes, que començaran a abonar el copagament a partir del proper octubre, hauran de fer una aportació del 10% sobre el cost total dels fàrmacs amb recepta.

Les farmàcies catalanes i gironines repartien ahir dos tiquets. El primer és el que correspon al pagament habitual de qualsevol producte farmacèutic, mentre que el segon fa referència a la quantitat que abona cada persona segons la seva renda i aplicant els criteris del copagament estatal.

Els responsables de la farmàcia Francesc Folch de Girona van explicar ahir que "la major part dels clients no agafen el tiquet en el que s'especifica quina quantitat ja han hagut d'abonar pel copagament". També, en aquest mateix establiment, assenyalaven ahir que "en les vendes del dia, no ha sortit cap tiquet advertint el cas d'algun client que havia comprat fàrmacs amb recepta el juliol". I, per tant, són persones que tenen un "deute pendent" amb l'Estat, perquè tot i que els catalans no van començar a abonar el copagament estatal fins ahir, es preveia que el programa informàtic sumés les despeses de juliol i que, a partir d'ara, els usuaris retornessin les quantitats pendents.

Els farmacèutics indicaven que "els clients no noten l'aplicació del copagament perquè es tracta d'una pujada, en la major part dels casos, d'un 10% en el preu final". El motiu és que, fins ara, la població activa pagava un 40% del cost dels medicaments amb recepta. Mentre que, segons destacaven ahir els professionals del sector, "els usuaris sí que noten l'aplicació de l'euro per recepta". I és que, a part de ser un increment superior, hi ha receptes que tenen més d'un fàrmac i els catalans paguen un euro per cada medicament.

Els clients gironins es mostraven ahir "resignats" i, fins i tot, "indiferents" a l'hora d'abonar l'increment que suposa el copagament estatal. Els usuaris insistien en el fet que "no queda cap altra alternativa que pagar".

El Col·legi de Farmacèutics de Catalunya va indicar que ahir "no es van registrar problemes informàtics", tot i que des del sector es preveu complicacions a l'octubre, quan s'apliqui el copagament als pensionistes, que fins ara no havien d'abonar res".